НОВИНИ


Прогребални агенции излязоха на протест срещу опит да се наложи монопол в бранша

1 3554 11.03.2020
Прогребални агенции излязоха на протест срещу опит да се наложи монопол в бранша
БГНЕС

Организации в погребалния бранш протестират в София, недоволни от внесените промени в Закона за устройство на територията, с които се дава възможност на общините да приемат наредби за урегулиране на дейността на погребалните фирми, съобщи БНР.


С автошествие от около 40 катафалки от Централни гробища до Столичната община и Народното събрание собствениците на погребални агенции изразяват недоволството си от готвените промени в Закона за устройството на територията.

 

С готвените промени общинските съвети ще могат да приемат наредби, уреждащи, управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации и други дейности, като в тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

Според протестиращите текстовете на закона, който вече е приет на първо четене, са лобистки и на практика дават възможност за монопол на общинските погребални дружества. 

 

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, каза Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми и добави, че е необходимо да се изготви специален закон за обредно-траурната дейност.

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от следващата седмица катафалките ще започнат да затварят централни столични булеварди.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама