СВЯТ


Обама се отчита пред американците

0 5121 20.01.2010
Обама се отчита пред американците
Барак Обама

Днес Барак Обама отбелязва своята първа година от встъпването му на президентския пост. На 27 януари той ще направи равносметка за това, което е свършил като президент, за тази една година на съвместно заседание на двете камари на Конгреса и ще поднесе традиционното „За състоянието на Съюза“.



Точно преди 12 месеца, на 20 януари 2009 г., Барак Обама положи клетва във Вашингтон като 44 президент на САЩ. Но това не е повод за помпозни мероприятия, защото няма основание за това, коментират чужди анализатори. Високият рейтинг на популярност на новия стопанин на Белия дом е спаднал под 50%. Икономическата криза е забавена, но не и преодоляна. Милиони американци остават без работа и ежедневно се сблъскват с негативни прояви на болната икономика. Хората изживяват трудности при справянето с елементарни проблеми.

На този фон сякаш бледнеят положителните резултати и постижения на новата администрация, за каквото според експерти от Институт за глобална сигурност в Москва се смята прокарването в Конгреса на законопроекта за реформиране на националната система за здравно осигуряване. Те коментират, че Обама е успял да направи това, което не е било по силите на няколко поколения демократи преди него. А неговата способност да прокара обещаната реформа в скептичния Конгрес свидетелства, че президентът е най-силната политическа фигура в Америка.

По-различно обаче се развиват събитията в сферата на външната политика според тях. С нея Обама започва своята дейност като президент, правейки обиколки по всички континенти на планета, с изключение на Антарктида. Той пръв излезе с инициативата за презареждане на отношенията с целия свят. Предложи на света нов модел Америка, не на доминиране, а на уважително лидерство. Всичко това изглеждаше добре и можеше да се превърне в основа за успех, коментират експертите. Но критиците в самата Америка предсказваха, че преустройството на външната политика ще доведе до отслабването на САЩ в борбата с международния тероризъм, че ще изложи страната на нов удар и това получи потвърждение - експлозията на секретна база на ЦРУ в Афганистан на 30 декември, когато загинаха седем американски и един йордански разузнавачи, а преди това – опитът за терористичен акт от 25 декември на лайнер, летящ за Детройт, който по чудо не се взриви.

Обама влезе във външната политика и като противоположност на своя предшественик Джордж Буш. Той не може да се върне към позициите и методите на Буш, тъй като тогава нямаше да е този, за който се представяше пред избирателите. Но гарантирането на безопасността на американската нация от терористични заплахи сега е най-главното за президента и неговата администрация. Всичко останало, включително отношенията с Русия и отлагането на преговорите с нея за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия /СНВ/ за тази година, за Обама не е първостепенно. Въпреки това много руски политолози смятат, че първата година от президентството на Обама положително се е отразила на отношенията между Русия и САЩ, променяйки психологическия климат в двустранните контакти. Дори те отчитат това като един от успехите на американския президент в първата година на неговия мандат.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама