В България има достатъчно хранителни стоки. Това каза пред журналисти земеделският министър Десислава Танева.
„Българските производители на храни, тяхното производство задоволява изцяло вътрешното потребление като обеми. Самите те уверяват, че имат ресурси от няколко месеца до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление”, заяви Десислава Танева, цитирана от НТВ.
Тя обясни, че България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. За вътрешно потребление това можело да стигне за повече от 1 година. Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над 2 години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година.
„Няма повод за паника. Няма колега производител, който да е притеснен за суровината. Можем да издържим около 2 години без наличието на нова реколта”, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
„Няма място за притеснение за изхранване на гражданите”, каза и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Думите му потвърди и Владислав Михайлов, Национална асоциация на млекопреработвателите. „Няма място за притеснение и относно месото. Всеки производител поддържа максималните запаси, които може”, каза Дамян Вътов, месопреработвателна промишленост. Йордан Господинов от сектор рибарство пък каза, че и този сектор има запаси за 1 година напред.