НОВИНИ


Отмениха присъдите по Чората

1 4835 20.01.2010
Отмениха присъдите по Чората

Върховният касационен съд (ВКС) отмени последната присъда от общо 82 години затвор на петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров - Чората.



Отменя се решението на Военно-апелативния съд от 5.08.2009г.и делото се връща за преразглеждане от друг състав. Върховните съдии се мотивират, че решението на по-долната инстанция е постановено при допуснати нарушения на процесуалните правила по чл.13 и чл.14 от НПК и следва да бъде отменено.

Фактите по престъплението и неговите автори не са установени по несъмнен и категоричен начин, поради което проверката за правилното приложение на материалния закон не може да бъде осъществена, се казва в новото съдебно решение.

Според ВКС е имало вътрешно убеждение на предишната инстанция, когато е решавала за присъдите на ченгетата. В мотивите на съда се посочва още, че новите фактически данни по престъпната дейност на извършителите съдът е извел без да извърши цялостен и обективен анализ на относимите доказателствените средства. В крайното решение на съда пише още, че нито едно от увреждания, които Чората е имал, не се намира в причинно-следствена връзка с настъпването на смъртта. Поради тази причина Военно-апелативният съд е следвало да направи задълбочен анализ на показанията на свидетелите и да обоснове възоснова на кои от тях приема, че всички подсъдими са участвали в изпълнителното деяние на престъплението, посочват още от ВКС.

Съдът е игнорирал изцяло обясненията на част от свидетелите, приемайки, че те са израз на защитна позиция, а е следвало да ги обсъди внимателно, да ги съпостави с другите гласни доказателства и да посочи кой, как и с какви действия е допринесъл за поставяне на пострадалия в характерната поза и притискането на тялото докато настъпи смъртта му. Апелативния съд не е коментирал изобщо нормативната база, регламентираща дейността на полицията при задържане на лица и доказателствените източници, касаещи конкретната задача, поставена на групата на подсъдимите в рамките на полицейската акция. Той не е изследвал допуснати ли са нарушения при задържането, какво е налагало и допустимо ли е било пострадалият да бъде поставян на земята след фиксиране на белезниците и държан в тази позиция поне 10 минути, пише още в мотивите на ВКС.

По същество липсват мотиви за субективната страна на деянието, които да се базират на приетата различна причина за смъртта и различен механизъм на настъпването й. Липсват мотиви и по отношение размера на наказанията, като въобще не е отговорено на оплакването в жалбите на подсъдимите за явната им несправедливост, изтъкват още върховните съдии.

Frognews.bg припомня, че Ангел Димитров - Чората почина при задържането му по време на операция "Респект". Петима полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски бяха осъдени на 82 години затвор и над 150 000 лв. неимуществени щети. Отначало от МВР твърдяха, че Чората е починал от инфаркт, но после благодарение на чичо му беше направена втора експертиза, която доказа побоя. Веднага след това беше отстранено ръководството на благоевградската полиция.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама