НОВИНИ


Само 10 от 40 генерали в армията са се отказали от пенсия и заплата

12 8729 16.03.2020
Само 10 от 40 генерали в армията са се отказали от пенсия и заплата
БГНЕС

КСО дава право на военнослужещите при определени условия да упражнят правото си на пенсия без да се уволняват. Тази възможност имат 2500 военнослужещи, като 1500 са се възползвали от нея. От 40 генерали 10 са сторили това. Последните смятат, че не е етично като командири да вземат и пенсия.


Предстои военните пенсии да бъдат включени в разходите за отбрана и за това се търси ограничаване на възможността за получаване на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, но да могат

 

Мотивите на правителството висшите офицери да получават и пенсия и заплата бяха изложени от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Главната цел на промените е по-нататъшно решаване на проблема с дефицита на кадри в армията. Независимо от взетите мерки, той е над 5 хиляди офицери, сержанти и войници.

 

Темпът на попълване не удовлетворява. През 2019 г. са напуснали армията 811 души, а са приети 1100. Три основни решения се предлагат в това отношение. Първото е увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с пет години, пише Otbrana.com.

 

Второто е създаване на законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. Третото е регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

 

Предстои военните пенсии да бъдат включени в разходите за отбрана и за това се търси ограничаване на възможността за получаване на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, но да могат да служат по-дълго след съответно мотивирано предложение.

 

 

Около 40 млн. лв. имал разходи бюджетът на МО заради пенсии. Анализите показвали, че в резултат на тези мерки през 2025 г. ще има 1237 военнослужещи, които са придобили право на пенсия, но не са го упражнили. Т.е. ще бъдат спестени средства за 1237 военни пенсии. А с пенсия и заплата ще останат 200. За нас, казва ген. Запрянов, това е ход за справяне с некомплекта, пише още Pan.bg.

Но не единствен. В Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 г., която предстои да бъде приета, ще има развърнат социален пакет. Той ще включва и осигуряването на жилища. В тези промени на закона е заложен ротационният принцип на кариерно развитие на офицерите, което налага тяхното по-голямо социално осигуряване. Комплекс от мерки се налага и от очаквания извод от провеждащия се Стратегически преглед на отбраната за увеличаване числеността на Въоръжените сили.

 

От думите на полковник Станчо Кайков, заместник - директор на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”, с промените би могло да се задържи текучеството в армията, за да изпълнява своите конституционни задължения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама