НОВИНИ


Спират настаняванията в старчески домове както и процедурите по осиновяния

0 3649 17.03.2020
Спират настаняванията в старчески домове както и процедурите по осиновяния
архив

До края на обявеното у нас извънредно положение заради разпространението на Covid-19 се спират настаняванията в специализираните институции и услугите за възрастни хора, съобщиха от социалното министерство.


Плановите проверки на социалните работници и на главната Инспекция по труда също са спрени временно. Мерки за закрила на децата ще се предприемат само при доказан случай от риск за живота. По телефон и електронна поща вече се правят индивидуалните оценки на хората с увреждания. Прекратени са срещите на деца с кандидат-осиновители.

 

Приемът на заявления и декларации за ползване на социални права съвсем скоро ще започне да се прави само по пощата и по електронен път.

Безработни в страната също ще могат да се регистрират онлайн в Бюрата по труда.

Със законова промяна предстои да се удължи и валидността на всички документи и на срокове, които изтичат в периода на извънредното положение - засега до 13 април. Това са заповеди за отпускане на месечните детски добавки и направленията за ползване на услугите.

 

Предвижда се от 1 април пенсиите на 400 хиляди работещи пенсионери с придобит стаж след 31 януари 2018 да бъдат преизчислени по служебен път. Така на хората няма да се наложи да посетят офисите на НОИ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама