НОВИНИ


Нинова иска Борисов да се обясни пред НС за Държавния резерв

10 3820 20.03.2020
Нинова иска Борисов да се обясни пред НС за Държавния резерв
Корнелия Нинова БГНЕС

Нинова кани Борисов на изслушване в Народното събрание. Лидерката на БСП заяви, че премиерът е единственият човек, който може да обясни какво е състоянието на Държавния резерв.


Това стана ясно от изказване на опозиционният лидер от парламентарната трибуна днес.

 

Депутатите са се събрали в Народното събрание, за да гласуват на второ четене Закона за мерките по време на извънредно положение, който мина снощи и през правна комисия.

Корнелия Нинова цитира закона, според който Министерският съвет е единствената институция, която може да взима решения относно Държавния резерв и безвъзмедното освобождаване на резерви.

 

"Никакъв директор на агенцията не може да си мръдне пръста, без да му нареди премиерът и без това да е взето с решение на Министерския съвет“, каза още Корнелия Нинова.

 

Лидерът на БСП постави въпроса за наличностите в Държавния резерв още преди няколко дни.

 

„За пети път поставям един конкретен въпрос и пет пъти получавам гробно мълчание. Има ли България държавен резерв и какво има в него?“, попита Нинова и настоя управляващите да отговорят.

 

„Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него, защото българите имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите – от тези защитни облекла и респираторни апарати? Това би било адекватна мярка и би било да се разпише в този закон“, смята Нинова.

 

В тази връзка обаче днес парламентът гласува председателят на Държавната агенция държавен резерв и военновременни запаси - Станимир Пеев да застане на парламентарната трибуна и да даде отчет пред депутатите. Гласуването беше прието по предложение на Красимир Ципов и бе прието.

 

Първоначалната идея обаче беше Борисов да е този, който да обясни за състоянието на Държавния резерв. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова, но беше отхвърлено след гласуване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама