НОВИНИ


От оперативния щаб: 171 случая у нас на COVID-19, предлагат забрана на разходките до Витоша

11 4545 22.03.2020
От оперативния щаб: 171 случая у нас на COVID-19, предлагат забрана на разходките до Витоша
БГНЕС

171 са вече случаите на коронавирус у нас. Новите случаи - 8 на брой - са в София. Няма нови засегнати градове у нас. Това обяви на брифинг във Военномедицинска академия ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.


Няма случаи в нови градове, всичките 29 са в София. До 19 г. са 7%, а най-засегнатата група е на 40-49-годишните, обясни той.

 

Тази сутрин след направеното дарение са разпределени лекарствата с протокол. Проф. Балтов е лично тук, той дойде да приеме медикаментите за "Пирогов", каза още Мутафчийски.

 


Нови градове не са се добавили към списъка, като повечето нови случаи са в София.

Младите по-леко боледуват, но разнасят заразата, поясни директорът на ВМА.

 

16 са заразените във възрастовата група 60-69 години. Между 70-79 години са засегнати 7 пациенти. В групата на 80-89 години има 3 случая. Всички останали случаи са от 0 до 50 години.

 

Осем заболели са с двустранна бронхопневмония и са настанени в болница. Другите се лекуват вкъщи.

 

Като процент най-засегнати са хората във възрастовата група 40-49 години.

За да се вземат по-строги мерки е важно се види дали се оформя епидемиологично огнище, както беше в Банско.

 

Сегашните мерки, според Мутафчийски, са достатъчно строги и ако те се спазват, ще дадат резултат. Щабът има готовност и за по-строги мерки.

 

В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуването от град в град, изтъкна той. Това е заради това да не се разпространява заразата. Директорът на ВМА отново призова възрастните отново да пазаруват между 8.30-10.30.

 

Той ще предложи на кмета на София да забрани подстъпите към Витоша, защото вчера имало масови разходки там или както той се изрази "сякаш имаше събор".

 

Отново той подчерта колко е важна карантината на контактните лица със заразени от коронавируса. Мутафчийски обясни, че изследването на контактни лица показва отрицателни резултати, т.е. трябва да мине време, за да се установи заразата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама