НОВИНИ


Патриарх Неофит: Молете се вкъщи пред домашната икона

2 3994 23.03.2020
Патриарх Неофит: Молете се вкъщи пред домашната икона

Да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение и да спазваме препоръките на Светия синод и Епархийските митрополити. За това призова в своето обръщение към българския народ Негово Светейшество Патриарх Неофит.


Призивът му бе излъчен директно по Българската национална телевизия на фона на 10-минутен камбанен звън, идваш от всички епархии в страната.

 

“Във време на изпитания народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия. Когато болестта е близо до нас и виждаме страданията на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и родината ни”, обърна се към народа Патриарх Неофит.

 

Българската православна църква продължава да призовава за отговорно поведение, но не и за затваряне на храмове. Миряни продължават да се стичат към храмовете, въпреки мерките на Националния оперативен щаб и забраната за струпване на хора.

 

Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, засягащи конкретната епархия, която ръководят. Призивите обикновено са болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своят дом и да не посещават храмовете.

 

Православните храмове в цялата страна обаче са отворени. В тях има богослужения, определени за великия пост, а достъпът на вярващите остава неограничен.

 

“Останали в домовете си пред домашната икона, притихнали с покайни сърца, да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцеление на болните и подкрепа на нашите медици, правителството и войнството, и всички които не пестят сили и средства в това усилно време като се помолим", призова Патриарх Неофит.

 

Днес с благословията на Негово Светейшество бе открита и телефонна линия за оказване на духовно-психологическа помощ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама