НОВИНИ


6 държави в Европа тестват експериментални лекарства за COVID-19

5 4172 24.03.2020
6 държави в Европа тестват експериментални лекарства за COVID-19

Пациенти от цяла Европа започват прием на експериментални лекарства за COVID-19, сред които и медикаментът хидрохлорохин, по-рано използван за лечение на малария. В тестовете ще се включат общо 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Великобритания, Франция и Испания. Във Франция лекарствата вече са изпитани при 800 пациенти.


Медикаментите, които ще бъдат подложени на клиничен тест са вече познатите ремдесивир (използван в робрата с ебола), ритонавир/лопинавир (използван срещу ХИВ) и хидрохлорохин. Всички лекарства за считани за приоритетни от Световната здравна организация. Най-обещаващ за момента е препаратът хидрохлорохин, който се спряга като потенциален лек в борбата с коронавируса, информира бТВ.

 

До момента този медикамент е използван при 24 души от Марсилия, заразени с COVID-19. Макар бройката да е малка за сериозен резултат, медици коментират, че лекарството е обещаващо. При повечето пациенти е наблюдавано намаляване или изчезване на вируса. Някои от болните са демонстрирали съществено подобрение само в рамките на 48 часа.

Въпреки това по-мащабните клинични тестове ще покажа дали наистина то дава резултат.

 

„Това не е първата епидемия, където имаме надежда за лечение и се оказва, че то не работи в крайна сметка. Надеждата е достатъчна за нас, за да направим всичко по силите си и да потвърдим дали лекарството работи или не“, коментира френският министър на здравеопазването Оливие Веран.

От СЗО също предупредиха държавите да не се доверяват на нетествани медикаменти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама