НОВИНИ


Първанов дава акъл за икономиката, но мълчи за наследството на неговото правителство

12 4960 22.01.2010
Първанов дава акъл за икономиката, но мълчи за наследството на неговото правителство
Георги Първанов Вяра Йовева

Най-доброто би било да създадем консенсусен национален проект за предооляване на кризата. Това каза на провеждаща се днес дискусия „България – накъде след кризата” президентът Георги Първанов.



„Тъй като сме в началото на процеса, възникват следните въпроси – как да се дешифрира характерът и развоят на кризата, как ще характеризираме състоянието, процесите и тенденциите в българската икономика, кои са онези симптоми, които биха ни позволили да твърдим, че е започнал процес на възстановяване от кризата”, пита президентът. Според него през последната година видяхме развитите икономики да търсят и да прилагат нови подходи за преодоляване на кризата. Той се спря и на новата роля на държавата, която чрез икономически лостове - държавни инвестиции, намаляването на данъците е успяла да спре срива в стопанството. Но тези меркие са имали и своите негативни последици в бюджетните дефицити, изтъкна държавния глава.

Философията на бюджет 2010 г. няма да създаде достатъчно условия за структурни и ефективни промени в публичните финанси, посочи президентът и подчерта, че най-важното в индустриалната политика е необходимостта да се активизира политиката на държавата за бързо увеличаване на средно и високотехнологичните продукти в структурата на производството и износа.

Първанов настоява за анализ на ефективността на административните звена, а за финансирането на малките и средни предприятия, търговските банки да бъдат стимулирани да попълнят държавното финансиране.
Българската икономика няма ясен профил и нямаме ясна визия за това какво можем и какво искаме да развиваме. В нашата икономика преобладават нискотехнологични дейности. Ние не произвеждаме завършени високтехнологични продукти. Нашата икономика е енергоемка, няма ясно очертани приоритети и пазарни ниши, критикува Георги Първанов. Той настоява да бъде зададен въпросът, кои са основните транснационални компании, които имат интерес от инвестиции у нас? Според анализите му страната ни се намира в най-тежкия период на кризата и може да се направи извод, че кризата е засегнала по различен начин основните индустриални сектори – особено тези на строителството и туризма.

Президентът предложи посочи мерки, които са в основата на една стабилна икономика в периода на следкризисно възстановяване – безрезервно сътрудничество с ЕС, повишаване ефективността на институциите, строга бюджетна дисциплина, съкращаване на бюрокрацията и подобряване на административния процес.

Според икономисти и политици, анализите на Първанов са като след дъжд качулка. Те припо
мнят, че държавният глава мълча през края на 2008 и 2009 г. когато конструираната от него тройна коалиция бездействаше по отношение на развихрящата се в света икономическата криза, а опозицията настояваше да се вземат спешни мерки. Тогава министрите на премиера Станишев обясняваха, че България няма да бъде засегната. Първанов не коментира нищо и за продънения бюджет който създаденото от него правителство остави на ГЕРБ, както и за изсмуканите финансови резерви. Изявите му на днешния форум се приемат повече като опит да покаже, че е фактор в политиката на държавата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама