МИСТЕРИИ


БПЦ: От Светото причастие не може да се зарази човек

3 6684 30.03.2020
БПЦ: От Светото причастие не може да се зарази човек
Светия синод

Дезинфекция и високо ниво на хигиена да се поддържа в църковните храмове. Иконите да се забърсват, подовете да се мият, а килимите в църквата да се махнат. Това разпореди Българската патриаршия, след среща с Националния оперативен щаб и вицепремиера Томислав Дончевв.


Мерките са част от борбата с разпространението на коронавируса у нас, които идват на фона на предстоящите Великденски празници.

 

Начинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен, става ясно от съобщението на БПЦ. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.

 

"От Светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция", заяви Старозагорският митрополит Киприан след срещата.

 

По-рано днес стана ясно, че църквата ще промени традиционните си практики по време на Цветница и Великден, като изнесе службите си на открито. Храмовете обаче остават отворени.

 

Всички църковни служители се задължават да използват предпазни средства и дезинфектанти. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит, разпорежда още Патриаршията.

 

Всички мерки на Българската православна църква може да видите тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама