НОВИНИ


Проф. Гарабед Минасян: Горанов не каза нищо за разходите на министерствата

4 6178 31.03.2020
Проф. Гарабед Минасян:  Горанов не каза нищо за разходите на министерствата
Проф. Гарабед Минасян БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов не каза нищо за преразглеждане разходите на отделните министерства. Има ли възможности за тяхното ограничаване. Не се правят разходи и тези средства трябва да се вземат и използват за друго. Това каза пред bTV проф. Гарабед Минасян, коментирайки новия дълг на правителството.


Придобихме алергия към думата дълг. Това не е мръсна дума. Цялата банкова система съществува благодарение на дълговете.Работата не е в това дали имаме дълг, а по какъв начин използваме този дълг. А в нашата история има злоупотреба с дългове. Дълговете трябва да се използват не за ядене и пиене, а за икономическо развитие, обясни той.

 

Той коментира няколко неща от изявлението на финансовия министър.

 

Очаква се приходната част да намалее. Нормално е. Приходната част е свита. Свива се производството и приходите от данъци ще намалеят, посочи той.

 

Второ - разширяване на разходната част. Не ми допада и харесва. Точната дума е преструктуриране на разходите. Защото кризата не въздейства върху цялото население. Има хора, които страдат директно- ресторантьори и т.н. Не се правят някакви разходи, значи някой спестява някакви разходи. Не ходим по ресторанти-спестяваме. Същото е с правителството и Народното събрание. Депутатите откраднаха от народа маса средства. Те не всички сега се използват по предназначение - пътуванията им са ограничени, не ходят по ресторанти. Кризата трябва да се понесе от цялото население, а не от отделни части, обясни още той.


Тази криза няма нищо общо с кризите от 30-те години, 90-те, 98-а година. Тя не е чисто икономическа криза, а здравословна. Но в момента определени мощности са замразени. Ще отмине този проблем и хората отново ще тръгнат по ресторанти и хотели. Заводите не са разрушени,заяви професорът.

 

Третият момент - стремежът на Горанов да свърже възможностите за по-добре финансиране на слоеве с оглед на това, че в предишни години правителството е провеждало консервативна политика. Това е подлъгващо. политиката досега бе с ограничаване на публичните услуги, смята Минасян.

За последените 30-35 години няма построена болница в България. В арена "Армеец" има легла, но е добре, докато няма хора. Ако се напълни с хора, как ще изглеждат тия неща в полеви условя, чуди се професорът.

 

По думите му накрая БНБ не си върши добре работа. БНБ трябва да следи и контролира конкуренцията между отделните банки, категоричен бе професорът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама