Няма риск коронавирус да се пренесе чрез храна. Няма доказателства, че това е възможно. Следим становищата на институтите по света.
Това категорично заяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.
Становището е на Европейския орган по безопасност на храните, което бе препубликувано и от БАБХ. Позицията на българската агенция дойде след разпоредените от Върховната административна прокуратура проверки и засилен контрол над магазините и заведенията за бързо хранене. Епидемията от COVID-19 обаче не е основана на хранителни инфекции, категорични са от БАБХ.
"Ние сме във време на здравна криза и пандемия. Опазването на здравето и поминъка на всеки оператор в страната е национален приоритет", коментира още Десислава Танева.
Сред разписаните мерки са спазване на личната хигиена на персонала и потребителите, използването на предпазни средства за защита и дезинфектанти и необходимата дистанция между хората. Инспекторите, които извършват официален контрол в обектите в страната строго следят за спазването на мерките, уверяват от Агенцията по храните и допълват, че се съблюдава изпълнението на препоръките - храните, които се предлагат неопаковани или в насипно състояние, да бъдат съхранявани по начин, който възпрепятства прекия досег на клиента с тях (предпазна бариера - стъклена, плексигласова) или да са предварително индивидуално пакетирани.