АКТУАЛНО


Катя Сунгарска: Искаме да застраховат спешните медици срещу зараза с COVID-19

1 5710 02.04.2020
Катя Сунгарска: Искаме да застраховат спешните медици срещу зараза с COVID-19
БГНЕС

В плътна връзка сме с Българския лекарски съюз, към който има фонд. Обсъждат се възможностите да бъде сключена застраховка на лекарите и медицинските лица срещу заразяване с Covid-19.


 Това каза пред БНР говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска.

 

„Трудно работим в тази ситуация, ние сме първата линия на първата линия“, каза още тя. Като проблем, с който се срещат спешните лекари, тя посочи недостатъчната яснота за симптомите, която пациентите подават:

„Дали поддавайки се на паника, дали се притесняват, но те неглижират дадена симптоматика за сметка на друга, която може да подскаже коронавирус, и екипите отиват на адрес незащитени, защото хората понякога спестяват информация“.

 

Спешните медици не ходят с пълна предпазна екипировка на всички повиквания. Спестявнето на информация за висока температура при обаждане за рисково високо кръвно създава опасност за екипите. Сунгарска поясни, че при над 300 обаждания е практически невъзоможно да се изсипват тирове с предпазни облекла в спешния център. По думите няколко човека от екипа са тествани за заразата, в момента се очакват изследванията. Не са правени тестове на всички работещи, поясни говорителят.

 

Сунгарска призова хората да бъдат максимално обективни, когато се обаждат на 112 и подават сигнал за здравословен проблем. Говорителят на „Пирогов“ уточни, че от Спешна помощ - София няма нито един, който да е заявил нежелание да работи в такава критична ситуация. 

 

„При това претоварване на системата се изисква търпение и разбиране“, отбелязва тя. 

 

На въпрос дали спешните медици ще получат по 1000 лв. допълнително Сунгарска изрази надежде, че те също ще получат тази сума, защото отговарят на изискванията.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама