НОВИНИ


Банката за развитие отпусна 75 млн. лв. заем на неизвестна фирма

22 10904 06.04.2020
Банката за развитие отпусна 75 млн. лв. заем на неизвестна фирма
Стоян Мавродиев БГНЕС

Държавната Българска банка за развитие (ББР) отново е раздала огромен кредит на никому неизвестна фирма с минимални активи. Банката, ръководена от Стоян Мавродиев, е отпуснала единичен заем в размер на 75 млн. лв.


Кредитополучател е "Свети Георги груп" - дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп". "Последната вече вероятно е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка", отбелязва "Капитал".


Според последния годишен финансов отчет на фирмата "Свети Георги груп", който е за 2018 г., тя почти няма дейност - има едва 57 000 лв. активи, 2000 лв. приходи и нулева печалба.


На този фон изобщо не е ясно как въпросното дружество ще плаща заема от 75.3 млн. лв., който е 10-годишен. Няма информация за какво се планира да се ползват парите, нито пък как е обезпечен кредитът.


Сегашният заем е поредната спорна финансова операция на държавната ББР. Според стратегията си тя би трябвало да подкрепя малкия и средния бизнес, но през последните години стана известна с огромните заеми, раздадени на политици и бизнесмени като Георги Гергов, Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, като последните двама получиха финансиране от по около 150 млн. лв.

В понеделник управляващите гласуваха доверие на ББР да подпомага малкия и средния бизнес, пострадал от извънредното положение, с два пакета от по 700 млн. лв. Първият ще послужи за портфейлни гаранции към търговските банки, а вторият – за подкрепа на банковата система при нужда.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама