НОВИНИ


НСИ ще ни брои пробно и само електронно от 20 април

1 3784 07.04.2020
НСИ ще ни брои пробно и само електронно от 20 април

Националният статистически институт ще направи пробно електронно преброяване, но без да провежда пробното проучване и чрез преброители, каквато беше първоначално идеята.


Промените са заради обявеното извънредно положение в страната, което води до невъзможност да бъдат присъствено обучени преброителите, както и за да се предотврати тяхното пряко посещение по домовете. Централната преброителна комисия е взела решението си неприсъствено, съобщи  директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова пред БТА. 

 

Електронното преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април, като линкът към приложението ще е на интернет страницата на НСИ, и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април. НСИ обмисля възможността приложението да бъде публикувано и на други места. Докато попълват данните, хората ще могат да влизат и излизат от приложението по всяко време на денонощието, като то ще е достъпно през desktop приложения, през мобилни устройства - телефони, таблети.

 

Експертът напомни, че това е пробно преброяване, което означава, че тези, които решат сега да се преброят не са освободени от задължението да го направят и догодина, когато ще е същинското преброяване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама