ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 26 януари

0 4030 25.01.2010
Пресата на 26 януари

Вестниците пишат за това, че тримабивши министри отиват на съд до дни; че български рейнджър е в кома след талибанска атака в Афганистан; че РЗС ще прави правителство в сянка; че ще работим 40 год. до пенсия.



Български рейнджър е в кома след талибанска атака в Афганистан, съобщава Новинар.

Четирима български военни са ранени, като единият е в кома, с опасност за живота, при ракетна атака в неделя вечерта срещу летището в Кандахар, Южен Афганистан, което се охранява от българския военен контингент. Нападението е станало около 22 часа местно време - 19,25 часа българско време, в неделя, като ракетата се е взривила в близост до спалното помещение, където са настанени българските бойци. В резултат на обстрела от ракетните осколки са пострадали четирима наши военни. Министерството на отбраната съобщи, че няма нови заплахи и се вземат мерки срещу нови атаки. Изведени са кучета, които претърсват района за терористи самоубийци или за поставени импровизирани взривни устройства. Дейността на летището е възстановена след проверка на състоянието на съоръженията. Международните агенции съобщиха, че силите на НАТО са започнали издирване на още 4 ракети, за които има информация, че са разположени и са насочени към базата.
На мястото веднага е пристигнала освен българска линейка и чуждестранни медицински екипи. По време на обстрела в района на базата се е намирал министърът на отбраната Николай Младенов, който от четвъртък е на посещение в Афганистан. Ракетата се е взривила на 200 метра от мястото, където министърът е провеждал среща с българските войници в Афганистан, но той е останал невредим.

Трима министри на съд до дни, твърди Дневен Труд.

Предстоящо е влизането в съда на бившите министри от кабинета “Станишев” - Емилия Масларова, Николай Цонев и Валери Цветанов. Софийският градски прокурор Николай Кокинов потвърди, че в началото на февруари ще приключи разследването за престъпление по служба на Емилия Масларова. Той отказа да обяви дали ще бъде обвинена, но според източници на “Труд” прокуратурата е категорична - докато е била социален министър, Масларова е нарушила Закона за обществените поръчки. Въпреки предупрежденията на експертите тя е сключила сделка с фирмата на Венцислав Драганов и е нанесла щети за около 9 807 000 лева. Освен това Масларова набавила за себе си значителна облага от сделката за преустройството на болница в Стара Загора.  Пред “Труд” Масларова заяви: “До този момент не съм се срещала нито с прокуратура, нито със следствие. За какво ще ме обвинят научавам само от пресата.”

Меркел: България трябва да бъде оценявана отделно за еврозоната, цитира Дневник.


На България трябва да се даде честен шанс за влизане в еврозоната, но страната трябва да бъде разглеждана отделно от другите европейски държави. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с българския премиер Бойко Борисов в Берлин. Той беше посрещнат по обед във федералното канцлерство, но леденият вятър и минусовите температури отложиха заплануваната тържествена церемония с военни почести на открито. Срещата между Борисов и Меркел продължи около час и половина, а преди това и на пресконференцията след разговора двамата демонстрираха топли чувства. Германският канцлер изрази задоволство от "последователната проевропейска политика", водена от българското правителство в борбата с корупцията, но отбеляза, че са нужни още усилия. "Оценяваме усилията на българското правителство за налагане на правовия ред и преборване на корупцията, но искаме те да продължат още по-интензивно", заяви Меркел. За да се увеличат германските инвестиции в България, най-важното е доверието в съдебната система, наблегна Меркел.

Проверяват Кристалина за досие, съобщава Стандарт.
 
Правителството е поискало от комисията по досиетата да провери дали Кристалина Георгиева е била агент на Държавна сигурност /ДС/, каквито твърдения има в България. Това съобщи пред журналисти в Берлин вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му проверката трябва да приключи много скоро, възможно е и утре.
Началникът на кабинета на бъдещия еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде германец, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той добави, че днес депутати от всички парламентарни групи, с които се е срещнал, са одобрили кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Може да загубим 2 млрд. евро от фондовете, предупреждава Дневен Труд.

Ако България не реагира адекватно, е ясно, че съществува риск да загубим около 2 млрд. евро, и то точно в период на криза.” Така лидерката на Единната народна партия Мария Капон коментира писмото на генералния директор на ГД “Регионална политика” в ЕК Дирк Анер от 8 януари. Според нея обясненията на правителството за “някакви зли, анонимни чиновници, криещи писма от Брюксел”, са несериозни. “Подобна кореспонденция е с много адресати и е публична както от страна на подателя, така и от страна на получателя”, обясни Капон. “Истината е, че към страната ни има отправено много сериозно предупреждение”, алармира тя. Опасността е ЕК да ни отреже 2 млрд. евро и да ги предостави на държави, които могат да ги усвоят. Според Капон в писмото на Анер ясно личало, че политическите назначения на зам.-министри не оправдавали очакванията на Еврокомисията към България.

РЗС ще прави правителство в сянка, информира Дневник.

Деветимата депутати на РЗС няма да подкрепят бъдещите промени в правителството, каза днес в Пловдив лидерът на партията Яне Янев, цитиран от БТА. Очаква се в сряда парламентът да избере военния министър Николай Младенов за външен министър на мястото на подалата оставка Румяна Желева. Досегашният заместник на Младенов във военното министерството - Аню Ангелов, е предложен за титуляр на Министерството на отбраната. За избирането на двамата нови министри са необходими гласовете не повече от половината депутати - 121. Заявената безусловна подкрепа от "Атака", която има 21 депутати, е достатъчна на 116-те народни представители на ГЕРБ да одобрят първите персонални рокади в кабинета "Борисов". Яне Янев посочи, че РЗС подготвя правителство в сянка, чийто модел ще покаже каква би трябвало да е структурата на Министерския съвет според партията. По думите на Янев правителството на ГЕРБ се оказало некомпетентно, уплашено и зависимо. Според него кабинетът "Борисов" е показал, че е "немощен да оправдае доверието на хората". Янев твърди, че правителството е "зависимо от политико-икономическата мафия на прехода; плод на лобита и икономически групировки".

Работим до 40 години за пенсия, осведомяма Дума.

Пенсия за стаж и възраст да се придобива при 40 години осигуряване за мъжете и 37 за жените. Минималната възраст за придобиване на право на пенсия за мъжете да е 63 г., а за жените - 60. За тях пенсионната възраст започва от 2015 г. да се увеличава с по 6 месеца на година, докато през 2020 г. се изравни с тази на мъжете - 63 г. На когото не му стигат до 3 години за пенсия, той може да получава с по 2.5% по-ниска пенсия за всяка недостигаща година. А който е изпълнил условията за пенсия, но не се е пенсионирал, ще получава бонус към пенсията си. Това е единият вариант за усъвършенстване на сегашния пенсионен модел, предлаган от Консултативния съвет по пенсионната реформа.
Вторият вариант предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране на жените с по 4 месеца за година от 1 януари 2012 г. до края на 2019 г. - до достигане на 63 г. От 2021 г. се предвижда едновременно увеличаване на възрастта на мъжете и на жените с по 4 месеца до достигане на 65 г. За придобиване на пенсия ще се изискват не по-малко от 37 г. осигурителен стаж. "Таванът" на пенсиите ще отпадне от 2012 г. Целта на промените е към 2050 г. пенсионерите ни да получават пенсия, която да представлява 65-70% от парите, които е вземал като работещ.

Махат прогнозните сметки за парното, предрича Монитор.

Прогнозните сметки за парното отиват в историята. Новите технологии сменят топлинните счетоводители и започва монтирането на топломери, които могат да се отчитат дистанционно. Подмяната на старите уреди се налага, тъй като 10-годишният експлоатационен срок на сегашните топломери изтича. Само през 2010 г. трябва да бъдат подменени около 100 хил. топломера в домовете на абонатите. Пловдив е първият град, в който ще се премине към реални отчети, това стана ясно вчера, след като местната топлофикация подписа договор с една от фирмите за дялово разпределение.

Болниците в трудни райони пожалени, твърди 24 часа.

Закриването на болници в отдалечените места с малък брой население и недостатъчно развита инфраструктура вероятно ще се отложи, става ясно от среща на конфедерация “Защита на здравето” с министър Божидар Нанев. Мисля, че ще постигнем съгласие за труднодостъпните райони като Родопския, за да продължат там да съществуват лечебните заведения, потвърди и д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз. Вероятно ще отпаднат над 30 болници, за които касата обяви, че нямат специалисти. Не може място с 2-ма лекари и 5 сестри да се нарича болница, отсече пред агенция Фокус Лъчезар Иванов, шеф на здравната комисия в НС.

КАТ заряза палките, спира вече с лампата, описва 24 часа.

Полицаите вече не вдигат палки, а спират шофьорите със светлини и сирени от движеща се патрулка. Това е страничен ефект от студовете, защото така не мръзнат по улиците, а работата върви. Този начин за проверка е разрешен от закона от години, но в последните месеци се ползва много повече, в момента най-вече заради студа. От полицията разясниха, че според закона за МВР служителите с полицейски функции могат да спрат за проверка граждани с вдигната стоппалка, с ръка, като пуснат сирените на автомобила си или като наредят по мегафона в колата си даден шофьор да отбие и да спре вдясно.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама