НОВИНИ


Изследване: Ваксина срещу туберкулоза помага срещу COVID-19?

6 4078 08.04.2020
Изследване: Ваксина срещу туберкулоза помага срещу COVID-19?

Потенциална връзка между ваксина срещу туберкулоза и новаия коронавирус откриха учени от института Джон Хопкинс в САЩ. Според ново проучване страни с масова ваксина с БЦЖ са по-малко засегнати от епидемията от COVID-19.


Страни като Италия, Нидерландия и САЩ нямат политика за масова ваксинация на населението с БЦЖ срещу туберкулоза. Именно това са и сериозно засегнати от COVID-19 държави. САЩ се превърна в страната с най-голям брой регистрирани болни, а Италия е най-тежко засегнатата държава в Европа и държи рекорд за висока смъртност.

“Има данни, че БЦЖ ваксина може да даде по-голяма защита срещу респираторни инфекции”, твърди Гонзало Отазу от Института по Технологии в Ню Йорк, цитиран от “Евронюз”.

 

Броят на смъртните случаи в Италия е 13 915. В Япония, където има политика за масова ваксина на населението, смъртните случаи са едва 64.

 

Учените са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Те са се спрели на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни - 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е "видима", отбелязват експертите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама