НОВИНИ


Руското посолство: Гаврата със съветския паметник в Добрич е цинизъм

17 6578 10.04.2020
Руското посолство: Гаврата със съветския паметник в Добрич е цинизъм

Посолството на Руската федерация у нас и Министерството на външните работи остро разкритикуваха кощунствения акт на вандализъм срещу паметника-костница на съветските воини в градския парк на Добрич.


„Гаврата с паметта на войниците, дали живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума изглежда особено цинична в годината, когато честваме 75-ия юбилей на Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Разчитаме, че властите на града ще вземат необходимите мерки за почистване на монумента и недопускане на подобни прояви в бъдеще, а виновните в извършването на това престъпление ще бъдат намерени и понесат отговорност“, се казва в изявление на руското посолство.

 

Министерството на външните работи също категорично осъди оскверняването на паметника на Съветската армия в Добрич. "Очакваме компетентните органи да разкрият извършителите на този акт и те да бъдат подведени под отговорност. Принципна позиция на МВнР е винаги да осъжда поругаването на паметници, независимо от мотивите. Подобни действия са недопустими и не съответстват на отстояваните от страната ни демократични ценности", се казва в позиция на ведомството.

 

Сигнал за посегателството срещу паметника на Съветската армия в градския парк в Добрич е постъпил на 8 април в Областната дирекция на МВР. Съобщено е за непристойни действия, изразяващи се в надписи със син спрей върху паметник „Альоша”, находящ се в градски парк на град Добрич. По случая е образувано досъдебно производство. Върху паметника е изписано със син спрей – „Смърт на окупаторите”, “Стига самоунижение”, „Смърт на комунизма“.

 

Група граждани на Добрич се организираха и по своя инициатива почистиха паметника.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама