НОВИНИ


Десислава Танева: Ще понеса всички обиди, но искам местните производители да оцелеят

11 4744 14.04.2020
Десислава Танева: Ще понеса всички обиди, но искам местните производители да оцелеят
Десислава Танева

Няма да навлизам в детайли. Въпросната позиция на големите търговски вериги е едно лично обвинение в няколко точки, които не можах да прочета докрай. Там е: Танева, Тенев. Твърде лично е. Аз мога само едно да кажа, всички обвинения мога да изтърпя. Но в края на тази криза, искам земеделските производители да са оцелели. Не искам да гледам как се изхвърля продукция. Искам да видя, че общността е оцеляла.


Това каза земеделският министър Десислава Танева по БТВ. И допълни: „Те такава криза не могат да издържат, това е истината. В България се ликвидира цялото земеделие. В името на това съм в състояние да понеса всички обиди и клевети. Зная, че кризата е криза.  Не може да ни даде време. Всеки в тази битка дава своя дан. Всяка седмица комуникирам с бранша. Най-важно е секторът да оцелее. Поисках оставката на заместника ни заради много неща.

 

Ние казваме на веригите-вие от площта ви трябва да отделите площи за местните производители. Всичко друго е въпрос за тяхно решение. Задължаваме ги да дадат площ, толкова, колкото те преценят, но да има съществено присъствие на местни производители. Не говорим за български, а за местни производители. В НС продължава дебата и сега. Не зная с какви решения ще приключи. За малките местни магазини сме ги включили в обхвата на държавна помощ - изкупуване и предлагане на българските оранжерийни домати.  Ще подкрепим нови производители, както и тези, които им е минал петгодишният ангажимент.

 

Считам, че пазарите трябва да останат, но отговорност на мениджмънта е да се спазват елементарни изисквания за борба с коронавируса. Пазарът пред министерство на земеделието  утре ще бъде открит. Ако всички мерки се спазват, никой нищо няма да спира. Ако има отстояние между масите, нямаше да има затваряне.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама