ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 27 януари

0 4215 26.01.2010
Пресата на 27 януари

Вестниците пишат за това, че Доган почна работа; че СДС готви списък за уволнение; че Кристалина е чиста, няма връзки с ДС.



СДС готви списък за уволнение, съобщава Дневен Труд.

СДС ще подготви списък за премиера Бойко Борисов с чиновници на БСП и ДПС за уволнение. Това обяви пред журналисти синият лидер Мартин Димитров. Сините нападнаха ГЕРБ, че вече месеци наред държат знакови и некомпетентни фигури на БСП и ДПС на високи позиции. И дадоха за пример Таско Ерменков, шефа на агенцията за енергийна ефективност. “Ако хората смятаха, че кадрите на БСП и ДПС в администрацията си вършат добре работата, щяха пак да гласуват за тях”, мотивира искането си за чистка в администрацията Мартин Димитров.

Борисов, сините и казусът “Плугчиева”, описва Дневен Труд.

Премиерът, макар описващ себе си като “десен”, много добре знае, че всъщност е национална, извън-партийна фигура в очите на обществото. Затова на него не са му необходими компромисни стратегии за разширяване на влиянието, като например да “тръгва към центъра”. Избраната от него стратегия е друга: той поддържа образа си на национален лидер. Това беше ясно заявено, например, в момента на оттеглянето на кандидатурата на Желева. Така Борисов успя да обрисува социалистите и либералите като безпринципни скандалджии, произвели ненужни разделения. И веднага последва този си ход с подкрепата за кандидатурата на Плугчиева за ЕБВР. И докато Бойко все повече се самоопределя като надпартиен държавник, “Синята коалиция” също търси свой нов образ. Наистина сините са в неудобна ситуация. Хем не са в опозиция, хем не са на власт, хем премиерът очевидно не се допитва често до тях, хем пък им е дал достатъчно ключови заместник-министерски и други постове, за да не могат да твърдят, че са напълно изолирани.

Доган почна работа, шокира 24 часа.

С нова работа се самонатовари лидерът на ДПС Ахмед Доган. От вчера той е партийният отговорник за “икономически приоритети, инвестиционна политика и нови технологии”. Това бе съобщено след заседанието на Централното оперативно бюро, което разпредели ресорите в новото ръководство на движението. Доган за първи път участва лично и наравно с останалите в разпределението на темите, които в ДПС ще наричат панели. Той сам си избрал ресора. “Имаме амбицията в него да се очертават управленски приоритети с оглед търсене на националната визия за развитие на страната”, обясни зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров.

Кристалина чиста, няма връзки с ДС, информира 24 часа.

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева няма връзка с Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това съобщи Комисията по досиетата. В понеделник вечерта в комисията е получено писмо от ГЕРБ с молба да извърши проверката за принадлежност на кандидатката към комунистическите спецслужби. Малко преди това 7 неправителствени организации настояха тя да бъде проверена за чисто минало. Към молбата имало и писмено съгласие на Георгиева, както и нейна декларация, че не е била щатен, нещатен и секретен сътрудник на ДС и разузнаването на БНА.

21 болници загиват, тревожи се Стандарт.

21 болници няма да сключат договор със здравната каса, тъй като не отговарят на нито един от критериите за това и ще хлопнат врати от 1 февруари. Сред тях са лечебниците в Радомир, Трън, Рудозем, Царево, Годеч, Кула. Това съобщи Жени Начева, директор в НЗОК. Всички тези лечебни заведения са на не повече от 50 км от болници, които лекуват по минимум 50 клинични пътеки и хората ще бъдат насочвани натам. За да сключат договор с Касата болниците трябва да отговарят на нови изисквания, като 24-часови дежурства и поне 2-ма специалисти на трудов договор, за да се работи по определена клинична пътека. За това се разбраха здравното министерство, Касата и лекарският съюз. Общо 170 болници в цялата страна отряза здравната каса. До края на годината те ще престанат да съществуват като клиники за активно лечение, които работят с пари на данъкоплатците, обявиха официално от фонда, след като на 20 януари изтече срокът за сключване на договори по клиничните пътеки. Така от съществуващите 350 болници ще останат 180, част от които са специализирани клиники и диспансери.

След 10 г. реформа домакинствата харчат 5 пъти повече за здраве, установява Дневник.

Десет години след началото на здравната реформа разходите на българските домакинства за медицински услуги като процент от брутния вътрешен продукт са скочили двойно, а тези на държавата (отново спрямоБВП) почти не са мръднали. В номинално изражение гражданите плащат 5 пъти повече за медицински услуги - легално или под масата, а отделяните бюджетни средства за финансиране на сектора са се увеличили по-малко от 3 пъти. Данните са на националната статистика за периода от 1999 до 2008 г. По данни на Световната здравна организация, публикувани през 2008 г., гражданите в България поемат почти 40% от разходите за здравеопазване срещу 27 на сто средно за ЕС. Това показва, че у нас тежко е нарушен солидарният модел на финансиране на здравната система за сметка на високи лични разходи на домакинствата.

И български блокади на Кулата и Илинден, осведомява Новинар.

Представители на фирми, които трупат загуби заради протестите на гръцките фермери, са готови да блокират на 1 февруари със селскостопански машини и тирове граничните пунктове при Илинден и Кулата. Това съобщи председателят на Асоциацията на българския бизнес Светлозар Николов. От организацията уточниха, че все още чакат разрешение за протестните действия в района от кметовете на Гоце Делчев и Петрич. През пунктовете няма да бъдат пропускани никакви превозни средства и в двете посоки. Миналата седмица от туристическия бранш от Банско и Сандански също предупредиха, че са готови да затворят българо-гръцката граница в разгара на летния сезон, тъй като тогава е най-голям броят на пътуващите към южната ни съседка. Загубите в туристическия бранш у нас са около половин милион евро на ден.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама