НОВИНИ


Щабът реши: Пълна блокада на София до второ нареждане

71 6934 16.04.2020
Щабът реши: Пълна блокада на София до второ нареждане
ген.-майор Венцислав Мутафчийски

София ще бъде напълно затворена. От 17 април до второ нареждане влизането и излизането от града ще бъде преустановено. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерския съвет на Националния оперативен щаб.


На брифинга присъстваха още здравният министър Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Заповедта влиза в сила от 00 ч. на 17 април.

 

Причината за крайната мярка е непрекъснатия поток от хора, които влизат и излизат от града пред последните няколко дни заради предстоящите Великденски празници.

 

“Всички тези хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с тежки последици. Те ще стават ясни в близката седмица. Този процес продължава, както вчера, така и днес. Вероятно ще продължи и утре. Ако до момента случаите не бяха много, в момента пак са по 40. Тези два дни не са инцидент, а вече са тенденция. Това е в пълен контраст с безгрижието, което нашите съграждани проявяват”, заяви по време на брифинга шефът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 

По предложение на Националния оперативен щаб и със заповед на здравния министър София ще бъде затворена до второ нареждане като крайна мярка.

 

Влизането и излизането от София е преустановено за всички превозни средства. Изключение прави товарния превоз, който трябва да разполага със съответната документация, за да се докаже необходимостта от извършването на съответния транспорт. Заповедта няма да важи и за автомобили със специален режим, автомобили, които превозват граждани, нуждаещи се от лечение. Те трябва да посочат лечебното заведение, в което трябва да се лекуват. Право да влизат и излизат от столицата имат автомобили, които превозват медицински лица. Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителни и ВиК дружествата, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

 

Спират се и редовните междуградски автобусни линии.

 

"През седмицата нямаше такова движение за работа, колкото в днешния четвъртък. При част от проверените декларации откриваме сериозни нарушения и хората, които са ги представили, ще си имат проблеми с правосъдието. Полицаите по контролните пунктове бяха унижавани от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността. Над 5000 автомобила са върнати от органите на реда. Става една игра на котка и мишка. Не знам тези, които са успели да заблудят органите на реда, как ще се върнат при наложените мерки“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

 

Към момента има 30 полицейски служители, които са заразени с коронавирус. Тези хора са под висок риск и трябва да изчакаме подходящ момент, за да включим армията в борбата с COVID-19, заяви още Младен Маринов.

 

Мерките се правят така, че да може хората да се настроят към тях, категоричен беше вътрешният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама