СВЯТ


САЩ разследват появата на коронавируса, съобщи Тръмп

28 6933 18.04.2020
САЩ разследват появата на коронавируса, съобщи Тръмп
Доналд Тръмп БГНЕС

САЩ водят разследване на обстоятелствата около появата на пандемията от Ковид-19 и установяват произхода на новия коронавирус, съобщи вчера на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.


"Станаха много странни неща, водят се много разследвания и възнамеряваме да изясним какво се е случило", каза Тръмп. "Това нещо дойде от Китай, пострадаха 184 държави и територии, това е много лошо. Трябва да изясним къде е възникнало това", подчерта президентът.


Тръмп каза, че ще се запознае с медийните съобщения, че американските власти са отпуснали преди няколко години грант на лаборатория в китайския град Ухан, и ще го отмени, ако тези средства продължават да постъпват в Китай.


Президентът беше помолен да коментира информация в медиите, че националният институт по здравеопазване на САЩ през 2015 г. е отпуснал на китайска лаборатория грант от 3,7 милиона долара. Тръмп каза, че е чувал за това, че администрацията на президента Обама е отпуснала такъв грант.


Американският държавен глава изрази съмнения и за действителния брой смъртни случаи в Китай, който вчера беше ревизиран от властите в Пекин. Тръмп каза, че в Китай трябва да са починали много повече хора, отколкото в САЩ, които в момента са епицентър на глобалната пандемия и съобщават за най-голям брой свързани с вируса смъртни случаи в света.


Най-много трябва да са в Китай, това е огромна държава. Тя премина през ужасен проблем с това, при тях трябва да има най-много (смъртни случаи), каза Тръмп пред журналисти.


Китай съобщи, че починалите са 4632, докато починалите в САЩ вчера достигнаха 35 400.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама