НОВИНИ


Италия излиза от ада? Намалява броят на активните случаи на COVID-19

2 3875 21.04.2020
Италия излиза от ада? Намалява броят на активните случаи на COVID-19

Италия вижда светлина в тунела - броят на заразените с коронавирус започва да спада за пръв път от избухването на епидемията.


В понеделник активните случаи на диагностицираните с COVID-19 са 108 273 - с 20 по-малко в сравнение с предишния ден. Това са хората, които са под лекарско наблюдение в болниците или се лекуват амбулаторно у дома. Според властите този малък, но “символичен” спад е знак за положителния развой на ситуацията.

 

Броят на новите случаи на COVID-19 спадна до 2556 в понеделник, най-ниското ниво за повече от месец, съобщи Агенцията за гражданска защита. Общият брой на смъртните случаи възлиза на 24 114. Италия е най-тежко ударената от COVID-19 страна в Европа. Много от смъртните случаи дори не влизат в статистиката, тъй като хората почиват в домовете си. Много хора смятат, че цифрата е значително по-висока.

 

Въпреки положителната тенденция в броя на новите случаи, смъртността продължава да е упорито висока, предават от BBC.

 

Италия ще обяви преди края на тази седмица плановете си за постепенно облекчаване на блокадата, наложена за борба с коронавируса, като ще започне от 4 май, заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от агенция “Ройтерс”. Извънредното положение ще остане в сила до 3 май включително, но някои бизнеси ще бъдат отворени. В това число влизат книжарници, магазини за детски дрехи.

 

“Иска ми се да кажа: нека да отворим всичко. Веднага. Започваме утре сутринта ... Но такова решение би било безотговорно. Това би накарало кривата на заразяване да се повиши неконтролирано и би обезсилило всички усилия, които положихме досега", коментира Конте.

 

"Ние трябва да действаме въз основа на национален план, който обаче отчита териториалните особености."

 

След като на 22 март правителството затвори предприятията, които не се считат за съществени за веригата за доставки, напоследък нараства призивите от индустриалните лобита да отворят някои дейности за предотвратяване на икономическа катастрофа.

Министерството на финансите на Италия очаква икономиката да се свие с около 8% през тази година.

 

"Облекчаването носи със себе си реалния риск от сериозно увеличаване на кривата на заразяване и трябва да сме готови да задържим това изкачване до минималните нива, така че рискът от заразяване да бъде "поносим", добави той.

 

Такъв план не само би гарантирал, че компаниите спазват необходимите предпазни мерки за безопасност на работното място, но също така пресмята притокът на работници, който такова отваряне би генерирало и неговото въздействие върху обществения транспорт, особено в час пик.

 

"Облекчаването на мерките трябва да се извърши въз основа на добре структуриран и формулиран план", добави той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама