НОВИНИ


Теменужка Петкова: Сметките за парно са високи, но хората да са спокойни

9 5016 30.04.2020
Теменужка Петкова: Сметките за парно са високи, но хората да са спокойни
Теменужка Петкова

Със заповед на енергийният министър ще се удължи срокът за плащане на битовите сметки за потребената електроенергия. Той ще бъде увеличен с 10 дни, съответно от 20 на 30 дни.


Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет на енергийния министър.

 

"Приблизително 70% от сметките на битовите потребители са платени в рамките на срока без да има забавяне. 26% от тях са били изплатени в рамките на удължения срок. Това дава добри възможности и показва, че предложената от правителството мярка наистина работи и дава ефект", обясни Петкова.

 

По думите и заради навременните плащания и НЕК е разплатила всички свои задължения, защото електроразпределителните централи навреме са извършили плащанията си към националната компания.

 

"Изводът е, че финансовата система в сектор "Енергетика" е стабилна. Затова от днес със моя заповед се удължава срока - от 20 той става на 30 дни", заяви енергийният министър.

 

Заповедта влиза в сила от днес.

 

Няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на сметки, увери още Петкова.

 

Относно по-високите сметки за топлинна енергия през март, които разбуниха духовете, енергийният министър заяви - това е в компетенцията на Комисията за енергийно и водно регулиране и проверката към момента все още продължава.

 

"Колегите посочиха, че консумацията е била по-висока заради извънредното положение. Хората останаха по домовете си и е нормално консумацията да се е повишила. Потребителите трябва да бъдат спокойни. Всички цени ще се коригират с преизчислението, което КЕВР прави в момента", увери Петкова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама