АКТУАЛНО


Георги Лозанов: Жълти медии, политици и експерти използваха кризата за имиджови акции

2 7435 07.05.2020
Георги Лозанов: Жълти медии, политици и експерти използваха кризата за имиджови акции
Георги Лозанов

Представители на жълти медии, по отношение на които е имало съмнения, изведнъж се оказаха водещи в диалога с институциите по време на кризата – това бе една от характеристиките на медийната ситуация по време на пандемията, които посочи медийният експерт Георги Лозанов.


Според него през тази криза медиите са изпълнили задачите си в информационно отношение, но не са осигурили в нужния мащаб обществения дебат.


„На мен сега с историята около коронавируса ми направи впечатление, че имаше медии, които се опитаха да натупат публичен капитал – представители на жълти медии, по отношение на които е имало съмнения, изведнъж се оказаха водещи в диалога с институциите . Пандемията се оказа една сцена, на която може да се извършва имиджово строителство – и от страна на самите медии, и от страна на политиците, и от страна на експертите. Въобще в този момент, тъй като вниманието е съсредоточено в проблема, всеки, който има връзка с него, и всеки жест изглежда придобива специално значение. В този смисъл имаше много имиджови акции, включително под форма на благотворителност“ – казва експертът в интервю за „Дебати.бг“.
.

Лозанов смята ниското класиране на България в класацията на „Репортери без граница“ за закономерно и дори изненадващо добро на фона на грандиозния скандал със спирането за 5 часа на програма „Хоризонт“ на БНР.

 

„За мен даже е изненадващо, че останахме на същото място, като миналата година, защото тази година беше най-големият медиен скандал за целия преход, а именно спирането на програма „Хоризонт“ за 5 часа. Като при това не се стигна до яснота по чие желание и под чий натиск това се е случило. Така че мислех, че това ще ни смъкне и по-надолу в класацията. Мисля, че този случай не беше отчетен, което беше странно“ – сподели той.


Лозанов е песимист за бъдещето на свободата на словото у нас. Въпреки че подчерта, че местата в такива класации имат много условен характер, той призна, че според него няма изгледи тенденцията за задушаване на свободата на медиите да бъде обърната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама