АРТ ДЖУНГЛА


„Източни пиеси” с награда в Триест

0 5801 29.01.2010
„Източни пиеси” с награда в Триест
Кадър от филма "Източни пиеси"

Игралният дебют на режисьора Камен Калев донесе поредния международен успех за българското кино.


Българският филм „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев получи наградата на CEI – Централно европейска инициатива на 21-вото издание на Alpe Adria Cinema – Trieste Film Festival Международния филмов фестивал в Триест, което приключи преди ден.

Наградата се присъжда за филм, който по най-успешен начин интерпретира съвременната реалност и диалогът между различните култури. Българо-шведската копродукция бе отличена заради „умението да се разкаже значима и стойностна история, която е емблематична за проблемите, свързани с глобализацията, и в същото време поразява с уникалните характери на главните персонажи и тяхната човечност”.

Централно европейска инициатива (CEI) е свързана с проекта „EASTWEEK”, който за първи път става част от фестивала в Триест по случай неговата 20-та годишнина. За второто му издание са ангажирани участници от най-престижните европейски филмови училища. За да се предложи на студентите по кино възможно най-интригуваща и полезна програма, паралелно с представянето на филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, са организирани срещи, различни по тематика майсторски класове и уъркшопове.

На миналогодишния „София Мийтингс” в рамките на 13-ия София Филм Фест в партньорство със CEI бе организирана специална дискусия, посветена на актуалното състояние на дистрибуцията на европейското кино, в която участваха представители на едни от най-престижните световни дистрибутори в Европа.

Кинодебютът на Камен Калев стана любим и близък филм не само на българските, но и на чуждите зрители най-вече заради своята искреност. „Източни пиеси” е българското заглавие в Международния конкурс на предстоящия 14-и София Филм Фест.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама