ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

1 3939 03.09.2007
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за бягството ни от хватката на Газпром; за това как Станишев питал царя за Бриго, който пък бил спешно оневинен по дело; за столетните зандани у нас и за най-вкусните филми.


Отчетът на кабинета - "Красива България", метафоризира Дневник.

В отчета си за две години от управлението на тройната коалиция премиерът Сергей Станишев акцентира върху финансовата стабилност, спада на безработицата и високия икономически растеж. По думите му всяка международна финансова институция или независим център за икономически анализи биха дали много висока оценка за показателите за напредъка на България, която е сред най-бързо развиващите се страни в Европейския съюз. Министър-председателят критикува реформата в образованието и здравеопазването и прескочи темата борба с корупцията и престъпността въпреки особената чувствителност на Европейския съюз към нея. Той не каза нищо и за секторите, поверени на министри от ДПС. Пропускът беше отбелязан ден по-късно публично от вицепремиера Емел Етем и тя на свой ред похвали себе си, тъй като министерството на политиката при бедствия изпълнило сто на сто ангажиментите си, и министрите на земеделието и на екологията Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. Етем, както и Ивайло Калфин присъстваха на отчета на Станишев заедно с министъра на финансите Пламен Орешарски. Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев (от квотата на НДСВ) отсъстваше от пресконференцията в петък. Не търсете дребната интрига, отговори премиерът по този повод и каза, че той е бил поканен, но е в чужбина.

Синдикатите искат 250 лв. необлагаеми, оповестява Дневен Труд.

Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ “Подкрепа” ще тръгнат на битка срещу въвеждането на плосък данък от 1 януари 2007 г. Ако все пак това стане, ще настояваме за запазване на необлагаем минимум от 250 лв. и минимална заплата от 250 лв., заяви вчера лидерът на КНСБ Желязко Христов. Предложението ще бъде внесено тази седмица в Министерството на финансите. Синдикатите ще искат и запазване на осигурителните вноски в съотношение 65 към 35 на сто за работодател и работник, а не 60 към 40, както ще бъде от догодина.

88 имат над 50 000 лв. неплатени данъци, изчислява 24 часа.

Засечени длъжници, които управляват над 30 фирми. Списък с 88 бизнесмени, които дължат поне по 50 хиляди леви данъци, е постъпил в прокуратурата. Новината потвърди вчера Светлана Паунова, директор на Териториална данъчна дирекция - София. Обединяват се данни за длъжници, които управляват по 30-40 дружества и продължават да трупат задължения. Столицата е станала особено привлекателна за лица, които постоянно регистрират фирми с цел измама.

Бягаме от хватката на “Газпром”, издава Стандарт.

България се опитва да се измъкне от енергийната хватка на Русия. Дипломат № 1 Ивайло Калфин е натоварен с мисията да спазари газ от Туркменистан, научи "Стандарт". Днес за каспийските републики заминава правителствена делегация. Една от най-важните срещи е на 6 септември в Ашхабад. Калфин ще разговаря с президента Гурбангули Бердимухамедов. Ако България договори газ от бившата съветска република, синьото гориво ще минава по тръбите на "Газпром", за което ще плащаме само транзитни такси. Това обясни зам.-министърът на енергетиката Лъчезар Борисов, който също е в делегацията. Според газовата директива, която спазват страните в цял свят, Русия е длъжна да ни допусне до тръбите си, колкото и това да не се харесва на Кремъл.

Очакваме голяма сръбска инвестиция, изненадва Дума.

Българските фирми в Сърбия са сред първите десет чуждестранни инвеститори. В скоро време пък предстои да бъде обявена една голяма сръбска инвестиция в България. Това заяви пред БНР министърът на външните работи Ивайло Калфин. Според него в средата на септември ще стане известна значителна инвестиция в сектора на дребно, и по-точно в бизнеса с магазини. Министърът обаче не пожела да разкрие подробности, само уточни, че става въпрос за инвестиции под 100 млн. евро. Възможни инвестиции и търговско-икономически отношения ще обсъжда външният ни министър и при визитите си в Казахстан, Таджикистан и Туркменистан, която започват от днес и ще продължат до 6 септември.

Автомагистрала "Тракия" ще бъде завършена до края на 2009 година, надява се Монитор.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще има актуализирана програма. В нея ще влязат както магистрала "Тракия", така и магистрала "Марица". Изграждането на магистралата София­ Бургас е поверено на консорциум, в който влизат португалските компании "Лена", МСФ и "Сомаг" и българските "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали". На 5 октомври трябва да бъде открита магистралата от Чирпан до Стара Загора, което финализира и последните два етапа извън концесията, за да започнат останалите три етапа от изграждането на шосето. Догодина е възможно да има частичен пуск на магистрала "Люлин", ако се работи с тези темпове, подчерта министър Гагаузов. За изграждането на автомагистрала "Струма" направихме толкова за 10 месеца, колкото беше направено преди за пет години, каза още Гагаузов. По повод на натиска на Русия върху България и Гърция по отношение на петролопровода Бургас ­ Александруполис, Гагаузов коментира, бе българската позиция е да бъде обезпечено правото на миноритарните собственици в пълния обем от права, които ние сме договорили с мажоритарния собственик.

Бургас - Александруполис пак е под въпрос, информира Дневник.

Реализацията на нефтопровода Бургас - Александруполис, за който се говори вече повече от 14 години, отново е под въпрос. Причината са новите искания на Русия българската и гръцката страна да осигурят петрол за тръбата пропорционално на дяловото си участие в проекта. Представителите на миноритарните акционери са заявили, че подобни действия от страна на Русия поставят под въпрос създаването на международната проектна компания и изграждането на петролопровода, но руската страна е продължила да държи на тях, обясни Стефан Гунчев, председател на борда на директорите на "Проектна компания Бургас - Александруполис БГ". Той определи условията на Русия като изненадващи, защото противоречат на подписаното международно споразумение. Според него руските представители "Роснефт" и "Транснефт" трябва да поемат ангажимента да осигурят необходимото количество петрол, което възлиза на около 35 млн. тона годишно. Именно поради тази причина руската страна получи правото да държи контролния пакет акции, припомни Гунчев. Експерти отдавна предупреждават, че Русия няма ресурс да осигури нужното количество нефт и ще направи опит да извива ръцете на миноритарните участници - България и Гърция, като си осигури изцяло контрол върху тръбата.

Европа ни прекроява на 4 от 6 района, разбрал е 24 часа.

В Северния отиват Русе, Разград, Велико Търново, Силистра и Габрово, а Плевен и Ловеч - в Северозапада Нов регламент за плановите райони в България и Румъния ще обсъжда Европарламентът през следващата си сесия, обяви вчера евродепутатът Николай Младенов в Русе. Ще има изискване всеки район да има поне 800 хил. души население. В момента България е разделена на 6 района, въпреки че Северозападният и Югозападният не отговарят на критериите на ЕС.

Сергей пита царя за Бриго, издава Стандарт.

Интригата в битката за София се заплете. Номинирането на Бриго Аспарухов даде нов тласък на преговорите за обща кандидатура между БСП и жълтите. Царят да даде рамо на червения кандидат срещу Бойко Борисов. Това са обсъждали в телефонен разговор лидерите на БСП и НДСВ Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, съобщиха вчера източници от "Врабча" 23. Станишев звъннал на царя, за да сондира подкрепа за ексшефа на НРС. Сакскобургготски обаче още умува какво да прави в столицата. Три са вариантите, които стоят пред Симеон, довериха от централата на НДСВ. На кой от тях ще заложи обаче лидерът на жълтите все още не е ясно. Подкрепа за Бойко Борисов е първият. Не е тайна, че въпреки самостоятелната политическа кариера, по която пое Генерала, връзките между него и Сакскобургготски продължават да са топли. Също толкова близки обаче са и отношенията на Сакскобургготски с червения претендент за кметския стол в столицата - Бриго Аспарухов.

Бриго спешно оневинен по дело, научаваме от Монитор.

2 месеца преди издигането му за кандидат-кмет на София, генералът от бившата Държавна сигурност Бригадир Аспарухов, по-известен като Бриго, е бил спешно оневинен от военната прокуратура в София. Това съобщи високопоставен източник на "Монитор" вчера. На практика тогава е била прекратено делото срещу Аспарухов за унищожаването на досието на агента на ДС "Румянцев", зад който стои близкият приятел на Бриго - банкерът Атанас Тилев. Преди това случаят бе в съда, но оттам го върнаха на прокуратурата за доразследване. Вместо това обвинителите са го прекратили. От прокуратурата твърдят, че това не е било във връзка с предстоящото му издигане на кандидат за кмет на София. Те дори не знаели, че това ще се случва. Мотивът за снемането на обвинението от Аспарухов е доста странен, коментира обаче източникът на "Монитор". В постановлението си военен прокурор написал, че Бриго може и да е унищожил досието на Тилев, ама не можело да се смята, че е получил облага от това. Фактът, че дъщерята на генерала била назначена по-късно на работа във фирма, свързана с Тилев, не бил от особено значение по делото. Иначе казано нямало вредни последици, нито облагодетелстване от унищожаването на досието на "Румянцев". МВР като засегната страна от ликвидирането на досието не е обжалвала прекратяването на делото, каза още източникът на "Монитор". Според него и това е обяснимо с оглед сегашната ситуация там. След цялото това упражнение се стигна до паметния 1 септември на Бузлуджа.

Кръстьо Петков съветва Сергей да скъса със Симеон и Доган, научил е Новинар.

Лидерът на Обединения блок на труда проф. Кръстьо Петков призова вчера премиера и лидер на БСП Сергей Станишев да се раздели с партньорите си от тройната коалция НДСВ и ДПС. В открито писмо до Станишев бившият синдикален лидер прогнозира провал на червената партия на предстоящите местни избори. Според Петков това ще е втора поредна загуба за БСП след европейските избори и политически провал с по-тежки и дълготрайни последици от тези през 1997 г. Той смята, че ГЕРБ и "Атака" ще са безспорните победители на местния вот, а служебният печеливш ще е ДПС. "Големият губещ ще е твоята партия, Сергей!", предупреждава лидерът на ОБТ. Безпринципният съюз с ДПС, отказът от активна политика на доходите и компромисът с царските имоти са сред причините, които ще допринесат за провала на БСП на изборите. Кръстю Петков смята, че България върви по пътя на Полша и следва модела на братята Качински, при който антиевропеизмът, омразата и лустрацията са двигатели на националната политика.

Победата е възможна, нахъсва Дума.

С викове “Победа” и “БСП” десетки хиляди социалисти и симпатизанти се събраха в събота на Бузлуджа, за да изразят своята вяра, че партията може да победи на местните избори. Въпреки пргнозите за порой ясно време и слънце вдигнаха градуса на историческата поляна под върха. В 230 общини БСП вече има кандидати, подгря публиката народният любимец Стефан Данаилов. Той прикани на трибуната да излязат над 150 от кандидат-кметовете на левицата. С голям възторг бе посрещнат ген. Бриго Аспарухов, който се включи в битката за София. Моята сила е в ясната визия за бъдещето на столицата, подчерта генералът и си пожела градът да стане наистина европейски със сигурност, ред и уютност. Най-аплодиран съвсем естествено беше министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев. Той призова левите симпатизанти да гласуват на 28 октомври, за да могат червените кметове да свършат своята работа и да изпълнят ангажиментите си. Соцлидерът поиска от кандидат-кметовете на левицата да бъдат честни, да знаят как да усвояват европарите, да влизат в диалог с обществото и да разрешават конкретните проблеми. И този път младите хора бяха основна част от празника на Бузлуджа. Хит сред тях бяха кърпите с надпис БСП, с които се накичиха почти всички.

Десните търсят за София технократ на 40 години, пише Дневен Труд.

Технократ на възраст между 40 и 45 години, който не се е занимавал активно с политика в последните години, но хората ще го припознаят след “леко напомняне”. Това е най-новата идея за кандидат-кмет на София, която се очаква ДСБ да предложи на СДС за обща номинация, научи “Труд”. Името на човека се пазело в строга тайна, докато отговарящият на този профил не даде съгласие да влезе в битката за София. Преговорите за вота между софийските организации на двете партии продължават днес. Тъмносините посочили като подходящо име депутата от СДС Мартин Димитров. Той обаче обясни, че това е по-скоро реверанс, че в редиците и на двете формации има качествени хора, които могат да се явят в столицата. Истинският кандидат обаче нямало да е член нито на СДС, нито на ДСБ. Сините щели да настояват общият претендент за кмет да е шефът на бюджетната комисия в общината и социален министър в кабинета “Костов” Иван Нейков. Лидерът на ДСБ в София ген. Атанас Атанасов се е срещнал с Нейков и е изложил резервите на партията си към него - че е част от управлението на Стефан Софиянски и Бойко Борисов в София.

11 000 затворници се тъпчат в столетни зандани у нас, описва Новинар.

Най-новият затвор в България е строен преди 100 години, разкри вчера зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. В предаването "Неделя 150" на БНР той припомни, че повече от век у нас не е строена нова сграда и условията в местата за лишаване от свобода не отговарят на европейските изисквания. Според експерти всички български затвори са строени през 30-те години на миналия век според тогавашните стандарти, когато за задържаните не са били предвидени санитарни възли, библиотеки, спортни площадки, специални помещения за свиждане. У нас има 33 места за лишаване от свобода, от които 12 са затворите. Капацитетът им е препълнен три пъти. В страната има около 11 300 затворници. Лишените от свобода се хранят само за 1,60 лв. на ден. В затворите се допуска внасянето на до 5 кг плодове. Това дава възможност за внасяне и на вещи като мобилни телефони, уточни Димитър Бонгалов. Според него не е изненада, че в Софийския затвор са намерени три GSM-а. Той съобщи, че само от началото на годината в този затвор са открити 80 мобилни телефона, а за миналата година техният брой е 300. От Министерство на правосъдието нееднократно са признавали, че затворите и следствените арести у нас са пренаселени.

България рекордьор в пилеенето на вода. Свиват нормата за къпане в Европа?, пита 24 часа.

В България се пилее най-много вода в цяла Европа. Това показа проучване на Европейската комисия, разпространено в Брюксел. Заради течове в София се губи 30- 40 на сто от подаваната вода, а в провинцията загубите достигат до 60%. Според изследването България може да икономиса до 24% от потреблението на вода, без да полага особени усилия или инвестиции, а като подмени водопроводната си система и вдигне цените, за да стимулира пестенето. Страната ни има най-големи резерви в Централна и Източна Европа и може да ограничи използването на водата до 542 млн. куб. метра годишно само като въведе някои прости технически мерки, като модернизира водопроводната си мрежа и въведе ценови стимули за спестовните. Брюксел прогнозира увеличаване на потреблението на вода в България и Румъния заради нарастването на доходите на населението. Проучването посочва, че чрез въвеждане на по-модерни водопроводни инсталации в Европа може да се намали до 50% от разходваната в домакинствата вода. Целта е средната дневна употреба да се свие от 150 на 80 литра дневно на човек. Възможностите за икономии в селското стопанство и индустрията са до 43%. Само подмяната на инсталациите в хотелите и заведенията може да икономиса до 70% от харчената в туризма вода. В момента в 27-те членки се използва по 247 млрд. л вода годишно.

Наши огнеборци спасиха гръцко село, гордее се Дневен Труд.

Наши огнеборци се бориха с пламъците и спасиха от огнен ад гръцко село на полуостров Пелопонес. В нощта срещу неделя пресякоха пътя на огъня към село Исария, на 200 км южно от Атина. “Пламъците пълзяха от 4 огнища към селото. Но колегите си свършиха работата”, каза инспектор Пандо Божинов от противопожарната служба в Благоевград. “Днес вече сме спокойни, благодарим ви за всичко”, сподели селянин от спасената Исария. Част от 45-те ни огнеборци в Гърция още бдят над него.

Италианци избраха най-вкусните филми, примлясква Новинар.

Класация на "най-вкусните" филми в света изготвиха посетителите на италиански кулинарен сайт, посветен основно на културата на храненето, пиенето и винарската индустрия. Според 35% от гласувалите най-апетитната лента е "Угощението на Бабет", датска продукция от 1987 г. на режисьора Габриел Аксел с Биби Андершон, Стефан Одран и Ярл Кюле в главните роли. Историята, по творба на писателката Карен Бликсен, разказва за жена, която след събитията от Великата френска революция е осъдена на заточение и намира подслон в малко норвежко селце. Там парижанката 12 години работи като скромна прислужница в гостилница, но когато печели от лотарията, организира грандиозен банкет за съселяните си и се развихря като фантастична готвачка. На второ място в списъка е филмът на САЩ от 2004 г. "Отбивки" на Александър Пейн с Пол Джамати и Томас Хейдън Чърч. 24% от анкетираните са дали вота си за него. Той описва пътешествието на двама приятели из най-добрите лозя на Калифорния и е същински поклон пред магията на виното. На трето място със 17% е шедьовърът на Марко Ферери от 1973 г. "Голямото плюскане" с Марчело Мастрояни, Мишел Пиколи, Уго Тоняци, Филип Ноаре и Андреа Фереол. Срещата на четирима влиятелни мъже, събрали се във вила край Париж, за да си направят гастрономично и еротично харакири, е в центъра на тази прочута сатира за отчуждението и култа към материалното. На четвърта позиция (14%) е документалната лента на Джонатан Носитер "Мондовино" за света на виното, а на пета (10%) - "Добра година" на Ридли Скот с Ръсел Кроу за проспериращ финансист, оказал се внезапно наследник на романтична стара винарна. Доста точки са събрали още "Шоколад" с Жюлиет Бинош, "Крилце или кълка"с Луи дьо Фюнес, "Като гореща вода за шоколад" по Исабел Алиенде, "Един американец в Рим" с Алберто Сорди и "Блус Брадърс" с Джон Белуши и Дан Айкройд.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама