НОВИНИ


БСП поиска оставката на Екатерина Захариева

49 5931 08.05.2020
БСП поиска оставката на Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

БСП поиска оставката на външния министър Екатерина Захариева заради подписана от нея международна декларация за края на Втората световна война.


 В документа, одобрен от Съединените щати и няколко източноевропейски страни, се отправят критики към Съветския съюз и ролята му след войната.

 

"БСП категорично възразява срещу присъединяването на България към  разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 г. от края на Втората световна война.

Подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия омаловажава милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света.

 

Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници.

 

Подобни интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

 

Настояваме министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева да оттегли подписа си и премиерът да внесе в парламента нейната оставка.", се казва в декларацията на социалистите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама