НОВИНИ


Посланиците на държавите членки на ЕС поздравиха българите за Деня на Европа

11 4614 09.05.2020
Посланиците на държавите членки на ЕС поздравиха българите за Деня на Европа

Посланиците на държавите-членки на Европейския съюз в България създадоха специално видео с послание към българите за Деня на Европа - 9 май. Какво ни казаха европейските дипломати.


На този ден през 1950 година тогавашният френски министър Робер Шуман произнесе реч в Париж. В тази реч за първи път е споделена идеята за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, сътрудничество, което завинаги ще сложи край на конфликтите на стария континент, опустошен след две световни войни.


Тогава Шуман говори за институция, която да обедини търговията с въглища и стомана. Години по-късно идеята е реалност и се създава европейската икономическа общност, която по-късно става ЕС. 70 години след историческата декларация на Шуман в Европа цари мир, но мирът, свободата и солидарността са в основата на посланието на европейските посланици към българския народ. Видеозаписът започва с думите на външния министър Екатерина Захариева:

"Съединението прави силата. Честит ден на Европа!".

А всеки от посланиците повтаря на своя език българския девиз.


За европейските държави денят на Европа и краят на Втората световна война беше отбелязан вчера със скромна церемония и без традиционните паради заради разпространението на коронавируса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама