НОВИНИ


Едно условие ни дели от ERM II. Изпълним ли го, влизаме в чакалнята през юли

41 6678 11.05.2020
Едно условие ни дели от ERM II. Изпълним ли го, влизаме в чакалнята през юли
Валдис Домбровскис

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие - укрепването на капитала на една банка.


Това заяви пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той изрази своята надежда това да се случи скоро и заяви - при подобни обстоятелства всички ангажименти ще бъдат изпълнени и България и Хърватия ще могат да се присъединят към механизма.

 

Въпреки че България бе първата страна, която заяви интерес към присъединяването към ERM II, процесът по присъединяването ще бъде заедно с Хърватия.

 

Правителството вече даде заявката си за влизането в Чакалнята през юли. В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система, допълни Домбровскис:

 

Нагласите на кабинета са, че това ще доведе до повече стабилност и няма поводи за притеснения относто валутния борд.

 

През април премиерът Бойко Борисов заяви подкрепата си за ERM II и пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама