НОВИНИ


Масова смърт на пчели в Плевенско

0 4886 12.05.2020
Масова смърт на пчели в Плевенско
Масова са загинали всички пчели в региона

Над 5000 пчелни семейства са засегнати от обработка с препарати на голяма земеделска фирма в района на плевенското село Милковица. Пчеларите настояват за бързи действия на държавата.


Стопаните носят със себе си буквално чували с умрели пчели (на снимката), за да покажат мащаба на катастрофата, показа бТВ. Прогнозите им са, че едва ли ще има пчели за слънчогледа или следващата паша.

 

„Искам да попитам държавата по какъв начин ще ни помогне. Въобще помага ли ни – тази Наредба 13 за пчеларите спазва ли се? Министърът на земеделието така ли помага на дребния и среден бизнес? Това ли е помощта?“, попита Георги Иванов, който има два пчелина в селата Шияково и Ленково.

 

Негови колеги разказаха, че масовият мор е започнал в събота през деня, когато през полетата са минали сеялки на фирма, която обработва землищата си. Стопаните били предупредени, но не изцяло.

 

„Хората дойдоха със сеялките, не с пръскачки. Това за мен е пълна мафия. Миналата година беше така, по-миналата – пак, и сега отново. Изобщо – нито дела ги бъркат, нито стачки. Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре“, заяви Димитър, местен пчелар.

 

Пчеларите дори поставиха въпроса – какъв мед се консумира впоследствие, след като продукцията е отровена.

 

Кметът на Долни Вит – Венцислав Иванов, също се включи по темата, като поясни, че към пчеларите е подадена информация, че ще се третира. Обявено е, че 8 до 16 май ще се пръска с хербицид „Тайфун“, чиято активна съставка е глифозат – фатална за пчелите.

За да не пострадат пчелите от нея, те трябва да не излизат от кошера, което също ги обрича на смърт.

 

Същевременно, казват пчеларите, от фирмата не спазват правилото да пръскат два часа преди изгрев слънце.

 

Сега те трябва да докажат пред държавата, че наистина са потърпевши, но пътят към това доказване минава през задължителни проби, чиито цени започват от 400 лв.

Затова стопаните за пореден път призоваха държавата да се сезира по случая и да им помогне.

Причината за поредна година да умират пчели в Плевенско този път е препарат, използван при садене на царевица, съобщава БНР.

„От няколко дни тракторите са по баира, всичко е в района. По принцип не пръскат, но тракторът минава да сее царевица, като семената минават през течност. Не се води пръскане, ами изпаренията, слънцето вреди на пчелите. Пчелата като мине над нивата и припада. Не сме уведомени. В смс-ите пише, че ще обработва угар, което е пълна с плевели необработваема земя“, казва Викторио Тихолов, пчелар от района.

„Сигнализирали сме на тел. 112, пуснали сме жалба в Агенцията по храните, комисия ще идва, ще се вземат проби от почвата. Надявам се виновникът да си понесе последствията, които заслужава“, подчерта Тихолов. 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама