НОВИНИ


Обезглавиха хероинов канал от Турция за ЕС

2 6327 29.01.2010
 Обезглавиха хероинов канал от Турция за ЕС

Международен канал за трафик на хероин, преминаващ от Турция през България за страните от Европейския съюз, бе разбит от служители на ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Успешната операция е проведена в сътрудничество с турските и испанските власти и с прякото участие на ОДМВР Бургас и Разград и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Бургас.



Установен е рганизаторът на канала е Р. Й. от Кюстендил, а негови помощници са М. Ш. от с. Владимирово и Ю. И. от с. Подайва, Разградско. В схемата били включени Н. Н. от Каолиново и Я. Р. от Пазарджик. Задачата им била да пренесят контрабандно наркотици през българската граница.

Работата по разплитането на случая започва в началото на октомври м.г., когато на влизане в страната през ГКПП - Малко Търново спецполицаите от ОДМВР-Бургас задържат българския гражданин Н. Н. с 28 кг хероин. На 16 октомври на ГКПП - Калотина е засечен неговият авер Я. Р. при опит да напусне страната. Под предната седалка в колата му са открити други 28 кг хероин, разпределени в 54 пакета.

Спецполицаите установяват данни за съпричастност на задържаните към дейността на организирана престъпна група за незаконен трафик на наркотици към страни от Европейския съюз. В резултата на съвместните действия на българските и испанските власти на 6 ноември м.г., в момент на сключване на наркосделка за 15 кг хероин в испанския град Бургос, е задържан организаторът на международния канал Р. Й. заедно с трима българи и португалец. Р. Й. е настанен в испанския следствен арест и към него е повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери.

В хода на операцията са установени помощниците на тартора на групата М. Ш. и Ю. И.. Така на 27 януари Ю. И. е задържан в дома му в родното му село и доведен в Бургас, където му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа. В късния следобед на днешния ден предстои заседание по искането на Бургаска окръжна прокуратура за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. В хода на разследването е установено, че неговият авер М. Ш. към момента е в чужбина, предприета е процедура по искане на европейска заповед за ареста му. Спрямо него ще бъде повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери.

Проведени са претърсвания и изземания от домовете, квартирите и автомобилите, ползвани от двамата, при които са събрани допълнителни доказателства, уличаващи ги в престъпление по чл. 242 ал. 4 от НК (наркотрафик в големи размери).
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама