НОВИНИ


Световни учени: Идва горещо лято, недостиг на вода и храни

0 7588 19.05.2020
Световни учени: Идва горещо лято, недостиг на вода и храни

Тази година, според прогнозите на климатолозите, може да се окаже най-горещата за цялата история, откакто се измерват температурите. Американски учени предричат невероятно горещо лято и суша на много места на планетата. Първата половина на май в Източна Европа – Чехия, Полша, България, Литва – вече отбеляза необичайно топли дни и високи температури.


Липсата на достатъчно дъждове ще доведе до спад на реколтата от земеделието, отбелязват в анализ и европейските метеоролози.

 

Цюй Дуниюй, директор на Продоволствената и селскостопанската организация към ООН: "Екстремните условия в климата, икономическите проблеми и кризата с коронавируса по всяка вероятност ще доведат до това, все повече хора да изпитват остра нужда от продукти, включително и вода".  

 

Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологическа организация: „Ако не успеем да смекчим последствията от измененията в климата, ще се сблъскаме със здравни проблеми все по-често. Изправени сме пред тежка продоволствена криза и глад на много места. Освен извънредното положение и климатът оказва лошо влияние върху икономиката на страните. Чака ни тежко лято".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама