ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 1 февруари

0 4041 31.01.2010
Понеделнишката преса на 1 февруари

Вестниците пишат за четирима българи сред загиналите във взривената сграда в Белгия; за това, че БСП призова за обществен натиск срещу здравната реформа.



Четирима българи сред загиналите във взривената сграда в Белгия, известява Новинар.

Има четирима българи сред загиналите при срутването на сграда в белгийския град Лиеж миналата сряда. Това съобщи за „Новинар” зам. външният министър Марин Райков. В събота он-лайн изданието на "Новинар" първо съобщи, че сред загиналите в белгийския град вероятно има българи. Телата на 12-те жертви все още не са идентифицирани, а белгийската преса съобщи, че в сградата нелегално са живеели българи. В 2 часа през нощта на 27 януари в сградата става взрив, който е толкова силен, че разрушава прозорците и на съседните сгради и коли. Пожарникарите, които идват на мястото на инцидента, започват да евакуират живеещите в сградата. След евакуираните има и две български гражданки, поясни Райков. Те са изведени невредими, но въпреки това са настанени в местната болница. По думите на Райков тяхното състояние е добро, няма опасност за живота им, но все още са в стрес от случилото се. Именно те са разказали, че в същата сграда в този момент е имало и още четирима българи. Това ни дава основание да предположим, че сред общо 12-те загинали души има и български граждани. Заради тежките изгаряния и сриването на сградата телата на загиналите все още не могат да бъдат идентифицирани, обясни Райков. От петък поддържаме постоянен контакт с белгийските власти, обясни Райков. Българският посланик в Белгия и консулът ни там са заминали на мястото на инцидента. Те дори са се срещнали с двете българки в болницата. От местната полиция са поискали ДНК, за да бъдат разпознати загиналите българи. Именно затова и от външното министерство все още не са се свързали с близките им, тъй като не е потвърдена тяхната самоличност. „Няма как да говорим с тях, без да сме сигурни кои са загиналите”, обясни Райков. Шестимата българи не са били регистрирани в полицията, че обитават това жилище, обясни още Райков. Затова се смята, че те са работили нелегално там. При инцидента в белгийския град пострадаха най-малко 21 души.

Дянков: Не се вслушам в пропаднали политици, цитира Дневник.

"Аз в пропаднали политици не се вслушвам". Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в предаването "На четири очи" по "Нова телевизия" по повод исканията на опозицията за неговата оставка включително от БСП. Той заяви, че не се притеснява от тези искания. "За мен е чест, когато такива пропаднали политици, като Овчаров, Софиянски и Станишев ми искат оставката, понеже това означава, че аз правя неща в техен ущърб т.е. удрям техните интереси по някакъв начин и смятам, че точно това трябва да се прави. Трябва да правя такива реформи заедно с цялото правителство, че те да подпомогнат средният човек, а не тези политически мошеници." "Не си губя времето с такива хора, които са продънили държавата толкова години, а ние сега с толкова трудности се опитваме да я превърнем пак в държава и икономика от които се гордеем", допълни той. Той допълни, че не е бил притеснен от появата на нов вицепремиер в правителството. "Идеята да се привлекат още кадърни хора в правителството за мен е добре дошла", каза Дянков и определи Илиян Михов и Кристалина Георгиева като успех за България. "За мен тези хора са добре дошли в правителството и да помагат и представят България където могат," каза той. Според него оттеглянето на Михов е временно и в резултат на лични причини, а не заради "политическото състояние в България". По думите му на някакъв етап винаги е добре колкото се може повече добри умове дойдат и помогнат за каузата. "А има толкова много работа, точно заради тези хората, които са уплашени от това което сега правя ... цялата хунта от мошеници като Станишев, Чакъров", каза Дянков. Междувременно утре се очаква да има среща между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов по темата икономическа стабилност в страната. Пред "Нова телевизия" Дянков поясни, че около нея няма никакво безпокойство. "Ние сме най-стабилната в момента финансово и фискално държава в Европейския съюз," каза той. Дянков допълни, че веднага след предаването отива на среща с Борисов, вероятно точно по повод утрешния му разговор с Първанов.

Един вицепремиер във фризера, описва 24 часа.

Топикономистът Илиян Михов, професор и декан в ИНСЕАД - Сингапур, за 10 дни бе обявен за вицепремиер, след това буквално бе нападнат от СДС и персонално от лидера на ДСБ Иван Костов. Премиерът Бойко Борисов на втория ден обясни, че вкарва “още един силен ум, който ще подкрепи правителството във време на криза”, на 8-ия го нарече Нероден Петко, а на 10-ия Илиян Михов бе принуден да заяви, че сам се отказва и е предложил номинацията му да бъде замразена до влизането на България в чакалнята на еврозоната - ERM II. Десетте дни дори не стигнаха да се видят качествата и евентуалните недостатъци на икономиста. Сред качествата на Михов са: образование от висока класа - докторска титла от Принстън, САЩ; отличен преподавател - избран от студентите в ИНСЕАД; декан по научните разработки пак там; ученик и съавтор на Бен Бернанке, шеф на Федералния резерв на САЩ; контакти на европейско и световно равнище - лично се познава с Трише, шефа на ЕЦБ, с Аксел Вебер, президент на Бундесбанк, сочен за наследник на Трише. “Голяма част от научната ми работа е свързана с парична политика, имам доста познати в централните банки в САЩ, еврозоната, Великобритания, Канада, Сингапур, Хонконг и други държави”, казва Михов. Минусите му по българския стандарт: няма с какво да го атакуват, затова преиначават тезите му на учен, а не на министър. Заради което нарекоха атаките от Костов и Мартин Димитров “талибански”. Няма лобистки кръг зад себе си; прицели се в олигарсите като обяви, че държава с икономика, която се е опряла върху тях, няма добро бъдеще: “Икономика, която се движи главно от олигарси и групировки със съмнителна репутация, не е способна да постигне дългосрочен растеж.”

БСП призова за обществен натиск срещу здравната реформа, съобщава Дневник.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова вчера за обществен натиск срещу намерението на правителството да закрива болници. Парламентарната група на левицата поиска защитени болници по модела на защитените училища, актуализация на бюджета за 2010 г., възможност за предсрочно пенсиониране до края на кризата за жените на 57 г., за мъжете - на 60 г., автоматично възстановяване на причинените от държавата щети към фирмите при забавяне на връщането на ДДС. Въпреки очакванията на депутати на двудневния семинар в Хисар да се дискутира дали да се поиска недоверие към кабинета "Борисов" било решено за гласуване в парламента да се мисли "при възникване на необходимата ситуация", а социалистите засега да атакуват здравната реформа, научи "Дневник". БСП ще обжалва пред Върховния административен съд писмото на Националната здравноосигурителна каса, с което се определят нови критерии за сключване на договори с болниците, съобщи лидерът Сергей Станишев. Левицата щяла да намери начин да обжалва тази политика и пред Конституционния съд, тъй като промените в критериите се извършват с писмо на НЗОК, което противоречи на Националния рамков договор. За да подчертаят опозиционноста си, представителите на левицата ще правят "непрекъснат мониторинг на финансовото състояние на държавата чрез парламентарни питания всеки месец за касовото изпълнение на бюджета". Политиците се запознаха с изследване на социолога от "Галъп" Живко Георгиев, според което доверието в БСП е нараснало с 4% спрямо септември м.г., когато е паднало до дъното от 9 на сто. Не може Бриго Аспарухов да е политически осведоменият фактор за прогнози - така се коментираше тезата на бившия разузнавач, обявена в събота пред "Нова телевизия", че президентът Георги Първанов ще прави партия на заможните социалисти.

БСП настоява: Държавата да определи защитени болници, продължава по темата Дума.

Закон, който да задължи държавата да определи брой на защитените болници, ще предложи БСП. Това обяви бившият здравен министър Евгени Желев след семинар на парламентарната група на Коалиция за България. Социалистите настояват да има държавна закрила над определен брой здравни заведения, които да не могат да бъдат закривани. От левицата припомниха, че кабинетът "Станишев" е финансирал допълнително 50 болници с около 10 млн. лева. В същото време политиката на сегашното правителство в здравеопазването е абсурдна, категорични са социалистите. Сергей Станишев определи действията на кабинета като геноцид. Соцлидерът обяви още, че БСП ще обжалва пред Върховния административен съд писмото на НЗОК с новите критерии за болниците. Според левицата опитите на правителството да се закриват здравни заведения по този начин са незаконни.

400 души на протест: „Не щем ГМО”, оповестява Новинар.

Към 400 души излязоха на протест пред Народното събрание срещу промените в Закона за генномодифицираните организми. "Не щем ГМО", „България е свободна от ГМО“ и „Ние сме истинското МОСВ", скандираха събралите се пред парламента граждани. Протестът бе организиран от коалиция „За да остане природа в България". Те смятат, че ако измененията в закона влязат в сила, генетично модифицираните организми и базираните на тях стоки ще залеят българския пазар, а последиците биха били непредсказуеми. Според тях това решение ще се отрази и на рейтинга на Народното събрание. „Колебая се дали става дума за некомпетентност от страна на екоминистерството, които са решили да хармонизират европейските директиви по най-лесния начин“, коментира Свилен Овчаров от коалицията. Според него обаче вече има консенсус от страна на ГЕРБ да се приложат ограничителни мерки по отношение на приложението на закона.

90 млн. лв. европари, за да останем на работа, информира Дневен Труд.

Безработицата уж плавно, но все върви нагоре и за януари се очаква да обхване 10% от икономически активното население.
Социалното министерство имаше подобни прогнози още през есента на м. г., като за тази година заложи средно 11,4% безработица. И без колебания “обърна палачинката” на държавната намеса на пазара на труда. Отказа се от някои безрезултатни мерки по заетост, ползвани от предишни правителства, и включи в “битката” с безработицата европейската оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. До края на т.г. в обучение и квалификация на работещи и безработни ще бъдат налети около 300 млн. лева, като 250 млн. от тях са европари. От днес стартира най-мащабната операция за запазване на работните места, наречена “Адаптивност”. Проектът “Адаптивност”, за който ще бъдат изразходвани 90 млн. лв. през тази година, е за работещи в закъсали заради кризата компании. Изборът на работодателите им не е голям - или трябва да пуснат част от хората си в неплатен отпуск с незнаен срок, или да ги освободят. Държавата - в случая социалното министерство, обаче им предлага спасителен пояс. Вместо да съкращават хора, фирмите ги оставят на непълно работно време - обикновено на 4 часа. За това им плащат естествено намалени заплати и осигуровки. Но през останалите 4 часа работниците са задължени да учат, за което получават от европейските пари по 8 лева “стипендия” за всеки учебен ден, което ще рече до 176 лв. месечно до половин година. Полагат им се и пари за транспорт по най-икономичния маршрут от предприятието до обучителния център.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама