НОВИНИ


Д-р Нанев: Ефектът от здравната реформа ще видим след година

1 4889 01.02.2010
Д-р Нанев: Ефектът от здравната реформа ще видим след година
д-р Божидар Нанев

21 болници, от които 11 общински, ще бъдат преструктурирани, тъй като нямат капацитет да извършват болнична лечебна дейност. На места има неразбиране на това, което се предлага и ситуацията се използва и за настройване срещу реформата от политически партии и повод за организиране на митинги и протести.



Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев по повод дебата за здравната реформа и обясни, че са необходими от 6 месеца до 1 година, за да бъде усетен реалният ефект от нея .

Предвидените посещения на министъра и екипа му по места имат за цел да направят анализ как да се преструктурира тази помощ, кое може и трябва да се поеме от спешната помощ. Там, където определени заболявания не могат да бъдат лекувани в местната болница, да се осигури преместването на пациентите в подходящи болници.

Към момента няма данни за хора, които да останат без работа, каза министър Нанев. Според него дефицита на кадри в системата ще погълне лекарите и сестрите от преструктурираните болници и повечето от тях вече имали предложения.

Единственият ни шанс е да стимулираме добре нашите кадри като заплащане и да ги стимулираме като условия на работа, за да останат в страната, коментира д-р Нанев.

Според него 100-те лева помощи ще бъдат изплатени още с първите дежурства, които започват от 1 февруари. Графици по тази схема вече са изготвени в 40 филиала за спешна помощ.

Министър Нанев обеща заплащането на лекарите да се повишава постепенно с новата методика за остойностяване, която ще влезе в сила в края на февруари или началото на март. Тя е направена с цел да няма драстични разлики в заплащането на лекарите, тъй като досега някой вземат няколко стотин, а други няколко десетки хиляди лева.

Превдижда се също четири хеликоптера  да се включат в спешната помощ, но все още не е ясно как и при какви случаи ще става това.

По думите на д-р Нанев една от промените, които се подготвят, е обединението на Фонда за трансплантации и Агенцията по трансплантации. Клиниките, в които могат да бъдат правени трансплантации на българи ще са тези, които ще са и част от мрежата на Евротрансплант.

Здравният министър Нанев се надява повече пари да бъдат осигурени за здравеопазването, но това зависи дали ще бъде преизпълнен държавния бюджет.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама