СВЯТ


Прецедент в Израел: Действащият премиер Бенямин Нетаняху се изправя пред съд за корупция

1 5434 23.05.2020
Прецедент в Израел: Действащият премиер Бенямин Нетаняху се изправя пред съд за корупция
Бенямин Нетаняху

В неделя е началото на процеса за корупция срещу действащ премиер в Израел. След повече от три години разследване, повдигнати обвинения по три дела и три национални избори, израелският премиер Бенямин Нетаняху ще влезе в съдебната зала в Йерусали.


Изправянето пред съда на Нетаняху се забави с два месеца, след като бяха предприети спешни мерки за борба с пандемията на коронавирус, която ефективно затвори израелските съдилища. Сега, когато инфраструктурата на Израел се съживява, съдът отново е отворен за работа.

 

Преди повече от година срещу Нетаняху бяха повдигнати три обвинения. Две от тях имат общо с твърденията, че си е купил позитивно отразяваща го преса, а третото твърди, че е получил незаконни подаръци от богат дарител. Той ги отрече и нарече разследванията срещу него „лов на вещици“.

 

 Нетаняху е първият действащ министър-председател на Израел, който отива на съд. Съдебният процес е „наистина безпрецедентен“, заяви в четвъртък Ювал Шани, вицепрезидент по изследвания на Израелския институт за демокрация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама