НОВИНИ


На 24 май премиерът накара Горанов да похвали ниското ДДС за книгите, докато инспектират шосе

10 5137 24.05.2020
На 24 май премиерът накара Горанов да похвали ниското ДДС за книгите, докато инспектират шосе
Владислав Горанов и Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов накара финансовия министър Владислав Горанов да похвали по-ниското ДДС за книгите. Сцената се разигра, по време на обиколка в пазарджишкия регион. Както е известно Горанов е твърдо против намаляването на данъка и дори извади множество аргументи за това.


На празничния 24 май премиерът Бойко Борисов реши да инспектира пътя Пловдив – Пазарджик. В лъскавото возило Борисов повози Горанов и кмета на Пазарджик Тодор Попов. Стана ясно, че основната цел на мероприятието е да се отчетат инфраструктурни успехи, а групата ще посети и Велинград. Пътуването и коментарите се излъчваха и този път на живо в страницата във „Фейсбук“ на премиера.

 

Малко след 9 часа триото слезе за разговор с репортери. Журналист използва датата 24 май и се поинтересува кога ще стане факт намаляването на ДДС за книгите. Премиерът отвърна, че се чака второто четене в парламента и потвърди, че налогът ще падне от 1 юли. После подкани Горанов да обясни мотивите. "Намаленото ДДС евентуално ще помогне при сегашните цени изданията да станат по-атрактивни за читателите. По принцип ДДС, ако не намали цените, увеличава рентабилността. Или цените ще станат по-достъпни, или издателствата ще станат по-рентабилни, няма трети сценарий", каза Горанов. И двамата се усмихваха, демонстрирайки добро настроение.

 

Припомняме, че само преди седмица министър-председателят го скастри задочно, като обясни, че му има доверие, но му е началник. Борисов добави тогава, че който не е съгласен, следва да подаде оставка.

 

Премиерът отчете, че пипането на ДДС на данъци, на приходи, е абсолютна грешка. "Аз нямам колебания в това. Когато Менда Стоянова, Горанов казват, че това е грешка. Казах да, но мога да поема тази политическа грешка до края на 2021 г.- намаляването на книгите и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата. Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение", каза Борисов.

 

Помолен да коментира новия политически проект на Мая Манолова Борисов каза: „Толкова добре я познавам, че не искам да я коментирам. Тя е била какво ли не“.

 

Борисов отиде във Велинград, където посети местни училища.

След това премиерът поздрави учителите и всички българи за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отново чрез пост във „Фейсбук“.

 

"Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава. С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!", се казва в поздрава му.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама