СВЯТ


Израел вижда като главна цел анексирането на Западния Бряг

1 5270 25.05.2020
Израел вижда като главна цел анексирането на Западния Бряг

Правителството на Израел няма да пропусне историческата възможност да разшири суверенитета си до части от територията на Западния Бряг. Анексирането на земята ще е една от главните цели на властта.


Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от агенция “Ройтерс”.

 

Западният бряг представлява по-голямата част от Палестинската автономия в историческата област Палестина. Затова и подобна стъпка се счита като незаконна от народа на страната. Миналата седмица Палестина обяви, че слага край на сътрудничеството в областта на сигурността с Израел и неговия съюзник САЩ. Решението беше в знак на протест срещу териториалния план.

 

Плановете на израелския премиер по отношение на Западния бряг следват отблизо плановете на американския президент, които бяха представени в края на януари. Формално „визията“ на Доналд Тръмп за бъдещето на Близкия изток е за две държави - израелска и палестинска. Но палестинската е териториално орязана и разпокъсана от еврейски анклави, лишена е от пряк досег с Йордания и от природните ресурси по крайбрежието на Газа и е под неограничения военен и икономически контрол на Израел.

Премиерът Нетаняху сформира ново правителство, което положи клетва на 17 май тази година. С това той си гарантира още 18 месеца на власт и затвърди още веднъж репутацията си на най-дълго управляващ политик в страната. Това се случи на фона на делото за корупция, което тече в момента.

 

Експерти и анализатори обаче са напълно категорични - анексирането на така апетитните за Израел територии по поречието на река Йордан ще доведе до погазване на международното право и ще затръшне вратата пред дипломатите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама