Да отидеш на суши ресторант си е голямо предизвикателство. Не стига, че ти се сервира нещо, което не си убеден, че много ще ти хареса на вкус, а в същото време не знаеш как точно да го ядеш. Ако сте провокирани и имате желание да посетите суши ресторант, няколко полезни съвета няма да ви бъдат излишни, за да се чувствате наистина комфортно на това необичайно за вас място.
Както при всеки друг японски обичай и при яденето на суши е необходимо да се седне по колене. Разбира се, ако не се намираш в традиционен японски ресторант, не е нужно да го правиш. Все пак ще изглеждаш някак нелепо на колене върху стола.
Сушито може да се яде с клечки и с ръце. Пробвай да се справиш с клечките, но ако не успееш, спокойно можеш да използваш ръце. В първия случай обаче трябва да имаш предвид още няколко правила.
Никога не оставяй клечките си забучени в ориза. Ще се изненадаш, но единственото място в Япония, където можеш да наблюдаваш клечки оставени в храна, е на гробищата. По традиция японците носят на починалите си близки цветя и по купичка ориз с клечки.
Не е редно и да прехвърляш храна от твоите клечки в нечии други. Не допускай също обратното – някой да слага храната си в твоята чиния. Има японско поверие, според което размяната на храна води до нещастия.
Към сушито обикновено се сервира сос. Не трябва да заливаш с него ориза, защото ще развалиш красотата му. Да, това е самата истина. Все пак ако искаш да се възползваш от соса, можеш да го пробваш като си топваш от него.
Във всеки друг ресторант ще бъде неуважение да не си изядеш всичко, а в суши ресторанта – дори обида. В Япония храната е на особена почит и тамошните няма да те разберат, ако не си хапнеш и последното зрънце ориз.
И за да завършиш процедурата както трябва, накрая можеш да кажеш едно "гочи со сама дешита", което ще изкаже твоето задоволство и възхищение от храната. Готвача ще остане доволен. А дано и ти.