НОВИНИ


Джок Полфрийман остава на свобода. ВКС отказа да гледа делото за освобождаването му

4 5697 28.05.2020
Джок Полфрийман остава на свобода. ВКС отказа да гледа делото за освобождаването му
Джок Полфрийман

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Производството по делото се прекратява и определението на ВКС не подлежи на обжалване.


В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания), информира бТВ.

 

„Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии.

 

По отношение на параметрите на преценката за допустимост съдиите отбелязват, че „няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“

 

Австралиецът Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама