ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 2 февруари

0 4313 01.02.2010
Пресата на 2 февруари

Вестниците пишат за това, че заради мафията Цветанов е в бронирана кола и с автоматчици; че от “Земеделие” спали за 130 000 лв. в сарай; че Борисов сконфузи още трима министри.



Заради мафията Цветанов в бронирана кола и автоматчици, пише 24 часа.

Полицаи с автомати стоят пред дома на вътрешния министър Цветан Цветанов. От няколко седмици той се движи в бронирано беемве и със засилена охрана. Причината са оперативни сигнали, че престъпни босове искат да спрат провежданите от МВР акции срещу мафията. Арестът на бандата за отвличания, задържането на Красимир Маринов-Големия Маргин и още няколко в момента провеждани операции били причина лично премиерът Бойко Борисов да настоява за по-високо ниво на охрана на заместника си. За да се предотвратят засади или покушения, пред дома на Цветанов вече пазят тежковъоръжени полицаи с автомати. На повечето обществени събития МВР шефът е пазен и от допълнителен гард от НСО, а маршрутите му се променят всекидневно.

От “Земеделие” спали за 130 000 лв. в сарай, съобщава 24 часа.


Стотици хиляди левове са платени за семинар на фонд "Земеделие" без обществени поръчки, показа одит на Сметната палата от 1 януари до 31 юни 2009 г. Общо 130 846 лв. без ДДС са преведени на "Орфей хотел" АД с 2 фактури, издадени за седмица през ноември 2008 г. Въпреки че сумата е далеч над лимита от 90 000 лв. за обществена поръчка за услуги, такава няма. Така не е спазен редът на закона. Интересен факт е, че СПАхотел "Орфей" в Девин е строен от фирма "Иса инженеринг", която вдигна и т.нар. Боянски сарай. Усвояването на европрограмата за селските райони е било едва 8,71% от бюджета за 2008 и 2009 г., показват проверките. Това не е попречило да бъдат раздадени крупни бонуси за "добре свършена работа". През декември 2008 г. служителите си разделилили премии от над 2 млн. лв. До средата на 2008 г., когато директор на фонда е Димитър Тадаръков, са раздавани от 20 до 50% бонуси към заплатите. Според Сметната палата това е неправилно, защото допълнителни пари могат да се вземат едва след вече реализирани икономии от фонд "Работна заплата", а не предварително.

Борисов сконфузи още трима министри, информира Дневник.

Премиерът Бойко Борисов изненадващо подкрепи намерението на президента Георги Първанов да върне за преразглеждане законите за отбраната и за митингите. Така той постави в крайно неудобно положение двама от министрите си - външният Николай Младенов - вносител на промените във военния закон като ресорен министър, както и приемника му Аню Ангелов - съавтор на текстовете. След демонстрацията на синхрон с президента Борисов отбеляза, че заради интензивната работа на кабинета невинаги съумявал навреме да се включи в дебатите в парламента. Депутати от ГЕРБ бяха изненадани от маневрата на лидера си. Някои от тях признаха, но неофициално, че не им е приятно да прокарват през парламента спорни предложения или "на крак" да ревизират току-що взети решения. Подсказаха обаче, че ще изпълнят задачата.

Антония подлива вода и на Кристалина, оповестява Монитор.

Евродепутатката Антония Първанова подлива вода и на новия ни кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, съобщиха нейни български колеги. Затова още вчера алармираха и от партии, представени в Европейския парламент. Първанова тайно подготвяла евродепутати либерали с неудобни въпроси към Кристалина, чието изслушване в Европарламента предстои. Целта на натиска от страна на Първанова била отново да бъде окепазен нашият кандидат за еврокомисар и по този начин да се изложи правителството на Бойко Борисов. „Знаем за нейните действия, наблюдаваме внимателно какво се случва, ще реагираме подобаващо", заяви евродепутатът атакист Димитър Стоянов, който днес заминава за изслушването в Брюксел. Негови колеги евродепутати не изключват този път самата Тони Фарма да не присъства на изслушването, за да не се стигне до пряк сблъсък с Кристалина Георгиева и да не бъде обвинена за атаката. Евентуалното повторение на подобна конфузна ситуация със сигурност би дискредитирало Първанова окончателно. Част от нашите представители в Европарламента вече работели върху етичен кодекс, който искали да се прилага за нашите евродепутати, за да не се получават дискредитиращи страната изцепки, при това правени не от чужди, а от наши сънародници. Очевидно било обаче, че на практика нямало как да спрат Тони Фарма да действа подмолно, тъй като тя представлявала корпоративни интереси на играчи у нас. Те били свикнали да печелят обществени поръчки под масата, а сега щяло да им се наложи да играят според правилата, въведени от ГЕРБ. Кристалина Георгиева, като представител на Световната банка и икономически съветник на премиера, била трън в очите им. И затова трябвало да се направи всичко възможно да бъде издънена, ако не сега, то по време на мандата є на еврокомисар. Ако все пак Първанова присъства на изслушването и се опита да провокира кандидата ни за еврокомисар, нашите депутати са решили да изкарат нелицеприятни факти от нейното битие, които тя криела. Както да посочат неопровержими факти за конфликт на интереси, в които тя влизала с една от фирмите си и от която тя не се оттеглила своевременно.

Дължиш на държавата - честитки от данъчните, съобщава Дневен Труд.

От 1 март данъчните ще изпращат есемеси, ще звънят по телефона или ще пускат съобщения на електронната поща на хора, които са натрупали неплатени глоби към държавни ведомства. Чак след като стане ясно, че подканите не дават резултат, данъчните ще завеждат дела. От началото на януари НАП се занимава със събирането на натрупани задължения от глоби, тъй като Агенцията за държавни вземания, която вършеше тази работа, се вля в структурите на мегаприходното ведомство. Затова, ако ни трябва удостоверение за неплатени данъци, НАП ще вписва вътре и неплатените глоби. Такъв вид документи са нужни за над 50 вида услуги у нас.

БАН фалира, установява Стандарт.


Българска академия на науките де факто е фалирала. Нямаме пари, алармира днес председателят й акад. Никола Съботинов. Той оповести, че академията може да си плати тока и парното само до февруари, при това събрани от собствени икономии. „Държавата ни дава само средства за заплати, те не покриват нищо друго. Спешно търсете проекти и средства, за да не спираме работа”, призова Съботинов директорите на институти. Общият бюджет на академията е 74 млн. лева, от които всеки месец й се превежда една дванадесета част. Те покриват само трудовите възнаграждения. Съботинов каза, че след март те няма да имат друг избор, освен да се молят на държавата за целеви субсидии, за да си платят сметките. „Замразили сме всякакви командировки и международна дейност, дори и такава, която е обект на правителствени споразумения”, отчаяно заяви шефът на БАН.

Общинският съветник Юри Галев и сина му в ареста за побой, разказва Новинар.

Шефът на "Рилски спортист" и общински съветник от "Атака" Юри Галев и непълнолетният му син със същото име бяха арестувани от полицията заради побой над трима охранители на фирма "Боро спорт". Повод за скандала станал фактът, че Галев-младши искал да бъде пуснат да кара ски през служебния вход на пистата, без да се таксува. След като получил отказ, той се обадил на баща си. Галев дошъл на мястото със свои приятели и така се стигнало и до побоя. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е разпоредил проверка в Областната дирекция на МВР-София и РПУ-Самоков заради бездействието на полицията по случая. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че ще проучи инцидента в Боровец, но направи уговорката, че “Атака” има над 270 общински съветници, които няма как да познава лично.

Полиция би студенти пред база на НСА, описва Дума.

До сблъсъци между студенти и полицаи се стигна вчера пред базата на НСА край Несебър. Младежи и преподаватели излязоха на протест срещу решението на кмета на Несебър постройките за летния лагер на спортната академия да бъдат разрушени. Студентите направиха жива верига между багерите и сградите, но тогава се намеси полицията. Стигна се до размяна на удари, няколко младежи получиха леки рани по ръцете и главата. Въпреки че униформените надделяха и изтласкаха протестиращите, разрушаването на базата бе временно прекратено. Съборена бе само оградата пред лагера. Заповедта идва от кмета Николай Димитров, според когото съоръжението е незаконно. Освен това към територията имат претенции частни собственици на реституирани земи. Според Димитров летният лагер на НСА ограничавал достъпа на собствениците до техните места. Студентите и преподавателите бяха категорични, че няма да спрат да се борят за базата си. Те настояват, че територията на НСА е държавна собственост и че кметът няма право да се разпорежда там.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама