ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 3 февруари

0 4107 01.02.2010
Пресата на 3 февруари

Вестниците пишат за ареста за първо Нагло ченге; че СДС вади как Доган е раздавал порциите; че Борисов спира мутантите.



Арест за първо Нагло ченге, огласява 24 часа.

Арестуваха първото ченге, което е помагало на бандата на Наглите. Проверяват други четирима. Агенти от "Вътрешна сигурност" и антимафиоти прибраха вчера Йордан Костов. Срещу четирицифрена сума той изкарал от затвора един от бандата за отвличания - Павел Петков-Прасето. Издействал му лек затворнически режим и така в свободното си време той пазел поредната жертва. За други четирима полицаи има данни, че са били в постоянен контакт с Костов и с бандата за отвличания. Арестуваното ченге поддържало контакти и с Ивайло Ефтимов и Прокопи Прокопиев. Има данни, че им е помагал и за грабежи.
Пуснали Хамстера и 2-ма отказали да пеят срещу Наглите.
Първи нагъл полицай, който е помагал на бандата похитители, бе арестуван вчера от агенти от “Вътрешна сигурност” и антимафиоти. Инспекторът в сектора за оперативно обслужване на затворите Йордан Костов успял да издейства лек режим за Наглия Павел Петков-Прасето срещу 4- цифрен рушвет. Така, докато бил уж на свобода, за да работи, Петков пазел пленници на бандата в една от къщите на ужасите. Костов е следен от около 3 месеца. Смятаме, че е помагал на Наглите, но не е знаел за отвличанията. Повдигнато му е обвинение за търговия с влияние. Това престъпление е в раздел “Подкуп” в НК и се наказва с до 6 г. затвор. На полицая е наложен арест за 72 ч. Разследващите проверяват още 4-ма полицаи, за които има данни, че са били в постоянен контакт с Костов и други членове на бандатата. “Ще търсим съпричастност на тези служители към Наглите както и техни действия, несъвместими с работата им в МВР”, заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Арестуваният полицай работел повече от 10 г. в МВР. Има данни, че от дълго време е имал близки контакти със силовите тартори на Наглите Ивайло Ефтимов-Йожко и Прокопи Прокопиев-Поли Културиста. Разследващи смятат, че Костов е помагал на бруталните бандити и докато са грабели из страната. Инспекторът успял да издейства преди години и на Културиста да изтърпява присъдата си на по-лек режим. Йожко, Прокопи и останалите 8 членове на Наглите имат обвинения за 12 отвличания и 1 неуспешен опит. Веднага след ареста на ченгето от “Криминална полиция” са били запечатани кабинетите му в дирекцията и в ТПО- Казичене. След пускането на Антон Петров-Хамстера под гаранция двама мъже, които искали да свидетелстват срещу Наглите, се отказали. Това съобщи пред БНР министър Цветанов. “Никой не може да каже, че всеки трябва да бъде в ареста. Но когато всички действаме така всеотдайно и е висока оценката на прокуратурата, съдът като че ли не действа така, както очаква обществото”, коментира той.

СДС вади как Доган е раздавал порциите, описва Дневен Труд.

СДС откри “доказателство” за истинността на думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че разпределя порциите на финансиране в държавата. Председателят на сините Мартин Димитров извади писмо на кмета на Гърмен Ахмед Башев с искане за 1 633 000 лв. за водопровод на с. Рибново. То е адресирано до Доган в качеството му на лидер, с копие до тогавашния екоминистър Джевдет Чакъров. И само за няколко дни парите са отпуснати. Местната власт комуникира с изпълнителната чрез депутатите, а г-н Доган тогава бе депутат от Благоевград, реагира зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Вчера стана ясно, че е готов обвинителният акт срещу бившия агроминистър Валери Цветанов (ДПС). “Писмото е придвижено само за 13 дни, а за един ден парите са били преведени”, разкри вчера Мартин Димитров. В документа Башев обяснява как “продължават мъките на жителите на Рибново, които нямат вода за пиене” и как от 24 ч в денонощието 16 ч няма вода. Това можело да “помрачи доброто настроение у хората след двата големи проекта” за изграждане на пътища в областта. В селото дори вече се чували подмятания: “Защо са ни пътища, като нямаме вода за пиене?” Димитров даде пример как други общини, например с. Новоселци, Долно Осеново, са чакали 3-4 г. за одобрение на подобни проекти за пари от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). “Явно не са знаели до кого да адресират исканията си”, коментира той. Синият депутат Димо Гяуров алармира за случай за изграждане на водопровод в с. Крумово, община Родопи, където местните власти са поискали 1 250 000 лв., но изненадващо са им отпуснати 250 000 повече. В Несебър получили 1 700 000 лв. от ПУДООС за ремонт на водопровод, което не било в дейностите на предприятието.

Управлението след случая “Желева”, обобщава Дневен Труд.

С промените в кабинета Борисов обезоръжи критиците.
Първите шест месеца на правителството очертаха три уязвими места, които поставят на изпитание ефективното функциониране на изпълнителната власт, и ще се превръщат в прицел за критики от страна на медии и опозиция. Предприемането на стъпки за тяхното преодоляване придобива решаващо значение за равносметката на първата година от мандата. Европейското направление. Независимо от различието в оценките, неуспешната българска кандидатура за еврокомисар нанесе щети върху европейския образ на България. Авансът на доверие, с който се ползваше кабинетът във висшите европейски политически среди, е на изчерпване. Необходими са системни усилия за обръщане на тенденцията, особено след като конкретни изяви на българския премиер предизвикаха сериозни възражения. Да не се владее нито един от международните езици е образователен дефицит с биографичен еквивалент. Да не се владее езикът на европейското общуване е културен дефицит с политически еквивалент. Отделно от това е налице реалният риск да бъдат спрени европейски средства и да бъдат наложени санкции срещу България. Последиците ще бъдат осезаеми и във вътрешен план, първо, заради нарастващата значимост на тези средства при криза и отлив на инвестиции. И второ, заради централното място, което еврофондовете играят в българските политически дебати. Бойко Борисов се стреми да изведе на преден план отношенията с Германия в три аспекта: като личен контакт и партньорство с германския канцлер, като ключова роля на германските християндемократи в ЕНП и като подкрепа от фондация “Конрад Аденауер”. В сравнение с вниманието, което се отделя на Германия, отношенията с другите водещи страни в ЕС (Великобритания, Франция) изглеждат асиметрични. Румяна Желева изигра важна роля като евродепутат за сближаването на ГЕРБ с ЕНП. Нейната кандидатура за еврокомисар не беше приумица на премиера, а решение, очевидно желателно и за ХДС. По този начин обаче кандидатурата на Желева влезе не само в европейската, но и във вътрешногерманската политическа игра. Най-силната й подкрепа идваше от германски среди, но оттам тръгваха и атаките срещу нея. Липсата на ясно разбиране, че в Европа има коалиционно управление, а европейските стандарти не могат да се променят от какъвто и да е вариант на “нашизъм” остана за наша сметка.

Борисов спира мутантите, твърди Монитор.

Няма да допусна генномодифицирани организми (ГМО) на територията на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера при посещението си в централната еколаборатория на БАН. Както "Монитор" писа, законът за ГМО вече мина на първо четене в парламента, което предизвика вълна от протести на природозащитници, фермери и родителски организации. Вчера премиерът обясни, че Европейската комисия ни е задължила да приемем такъв закон. "Много ясно трябва да разберат хората, аз съм против, правителството е против, но трябва да направим това гласуване, тъй като в началото на годината ЕС пуска пакет от поправки и закони, които трябва да бъдат направени задължително", каза Борисов. Премиерът Бойко Борисов обеща да спре храните мутанти при посещението си в еколабораторията на БАН вчера. Експертите от ведомството опровергаха опасенията, че се либерализира продажбата на изкуствените продукти. Законът също не разглежда ГМО като начин за производство на лекарства в хуманната и ветеринарната медицина. "В обхвата на законопроекта, който предстои да се гласува на второ четене в парламента, влизат лабораторни научни изследвания и освобождаване в околната среда", обясниха от екоминистерството.  Това били полеви опити с научни цели, а не засаждане на растения, които да се продават.
Освен това контролът върху такъв тип опити ще бъде допълнително затегнат."Преди да се издаде разрешение за предлагане на пазара на даден ГМО-продукт за научни цели се извършва съгласуване с всички държави членки и с ЕК", обясниха от ведомството.

Защита и справедливост за отличената авторка, съобщава 24 часа.

МЕЖДУНАРОДНАТА федерация на журналистите (МФЖ) и германската медийна група ВАЦ призоваха българските власти да осигурят защита на спечелила награда репортерка, която е подложена на тормоз и заплахи, след като тръгна съдебен процес, до който се стигна в резултат на нейни разкрития за престъпни деяния и корупция. В съобщението за общата декларация на ВАЦ и МФЖ се казва: Българската журналистка Лидия Павлова бе отличена за репортажите й за криминални деяния от мафиотски тип и за корупционни практики в малкия български град Дупница. През ноември 2009 г. тя стана първият носител на международната награда "За кураж в журналистиката", учредена съвместно от ВАЦ и МФЖ за публикациите, в които тя разобличава Братя Галеви - самозвани бизнесмени, които преследват частните си интереси чрез политическа корупция и насилие. През последните месеци обаче, в навечерието на процеса, до който се стигна след нейните публикации по "случая Галеви", тя и нейното семейство са обект на заплахи и атаки. На 1 януари 2010 г. синът на Павлова бе нападнат и бит от непознат мъж, на 22 януари 2010 г. колата й бе надраскана, а гумите - нарязани. Миналата година задното стъкло на колата й бе разбито и вътре бе намерен куршум. На 29 януари започна съдебният процес и на него Павлова бе заплашвана от хора на Галеви в съдебната зала. МФЖ и ВАЦ смятат, че властите трябва да действат бързо, за да пресекат тормоза и да изправят виновните пред съд.

БАН иска оставката на образователния минстър, пише Новинар.

БАН поиска оставката на образователния министър Сергей Игнатов, защото "дезинформирал и подвел българската общественост". За това се настоява в писмо на общото събрание на академията. Като повод за оставката учените изтъкват интервю на министъра в медиите от януари, че институтите на БАН трябва да станат част от университетското пространство. Според становището на учените Игнатов е ходил на среща в Цюрих, където е обсъждал плановете за наука и образование в ЕС. Академиците са се възмутили от думите на Игнатов, коментирани в публичното пространство, че на срещата в Цюрих се е стигнало до извода, че академии в настоящия като в България вид нямат бъдеще. От БАН са се обърнали към организаторите на срещата, които им съобщили, че ролята на академиите не е била главен въпрос, заради което от академията смятат, че Игнатов е дезинформирал обществото у нас.

Първи сигнали от банките за размразяване на кредитите, оповестява Дневник.

Първи сигнали за размразяване на кредитната политика на банките показа допитване на "Дневник" сред основните и най-активни институции на пазара. Пробивът е при кредитирането на домакинствата и конкретно за ипотечните заеми. Няколко банки готвят или вече са пуснали нови оферти, част от тях са с облекчени условия, други с намалени лихви, трети - с бонуси към основния продукт. Банкерите обаче признават, че в момента те се опитват да раздвижат пазара с атрактивни предложения, но интересът все още е слаб. "Ще се постараем да създаваме този интерес у клиентите, но е важно те да могат да отговорят на условията и да имат финансови възможности да обслужват задълженията си", посочи Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Станишев: Критиките на Овчаров към БСП обслужват ГЕРБ, цитира Дневник.

В интерес на управляващите е БСП да бъде демонизирана, отслабвана и разбивана. Хора, които работят за това - волно или неволно, обслужват най-вече интересите на ГЕРБ. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира критиките на водача на столичните социалисти Румен Овчаров, който пред градския съвет снощи каза, че "образът на крадливата, корумпираната, подвластна на икономически и котерийни интереси партия вече е директно свързана и с физиономията на Сергей Станишев и местенето на фигурките около тази физиономия съвсем не може да имитира каквато и да било промяна в партията". Радвам се, че Румен Овчаров се е самоопредилил като носителя на моралните ценности в България и в БСП, каза Станишев. И заяви, че БСП никога не е била партия на корупцията, но това не означавало, че е била или е застрахована от корупционни практики. Точно този образ на хората, които са били в управлението, нанесе немалко щети на БСП във възприятието на нашите избиратели и създаде сериозен проблем, обясни лидерът на БСП.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама