НОВИНИ


Програми в подкрепа на заетостта тръгват от днес

3 4761 02.02.2010
Програми в подкрепа на заетостта тръгват от днес

От днес работодателите, заетите и безработни лица могат да подават заявления в Бюрата по труда по програмите "Адаптивност" и "Отново на работа". Те са част от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Това съобщиха вчера на пресбрифинг представители на Агенцията по заетостта.



Проектът е на стойност 154 млн. лева и е част от антикризисните мерки по Националния план за действие по заетостта. Очаква се да обхване 50 хиляди безработни и заети лица.

Бюджетът на програма "Адаптивност" е 90 млн. лева. Очаква се до 2012 г. 42 хиляди души от цялата страна да се преквалифицират или повишат квалификацията, за да се адаптират по-добре на пазара на труда.

По тази програма могат да кандидатстват наетите в предприятия от секторите услуги и индустрия, които са преминали към намалено работно време. За да стане това обаче работодателят им не трябва да има задължения към държавата, не трябва да е правил масови съкращения след юли 2008-ма и да не е бил одобрен за получаване на държавните помощи от 120 лева за служителите при намалено работно време.

По време на обучението ще се изплаща стипендия от 8 лева на ден или 176 лв. месечно.

64 млн. лева е бюджетът на програма "Отново на работа", която също стартира днес. Тя е част от националната програма "В подкрепа на майчинството" и се очаква да обхване 8000 безработни.

Операцията е насочена към родители, искащи да продължат своята трудова кариера, да го направят, и към безработни лица, обичащи да се грижат за малки деца, да намерят подходяща работа.

Заявленията за двете програми могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на Агенцията по заетостта.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама