НОВИНИ


В новините на турски по БНТ цитираха Ботев: Какво искате от подобен народ? Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!

5 8095 02.06.2020
В новините на турски по БНТ цитираха Ботев: Какво искате от подобен народ? Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!

”Какво искате от подобен народ? Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!”. Това са думи на Христо Ботев, изречени преди 145 години. В деня на Ботев написаното от него тогава звучи актуално и кънти в главите ни като истинска прокоба. Днес не само цитатът се разпространяват със страшна скорост в социалните мрежи, но и специално точно този текст бе прочетен в новините на турски по БНТ.


"Нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила.

 

Тука се подиграват с имотът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за своите пети-вековни страдания. Какво искате от подобен народ?

 

Той е роб, и роб безусловен, и аз имам пълно человеческо право да го прокълна от сичкото си сърце и душа, ако той и занапред остане така равнодушен към своята горчива съдба.

 

Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!"

 

Христо Ботьов, В-к. „Знаме“, бр. 4,

5 януари 1875 г.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама