СВЯТ


Китай не дава на Обама да се среща с Далай лама

0 5056 02.02.2010
Китай не дава на Обама да се среща с Далай лама
Обама не трябва да се среща с Далай лама

Китай внесе ново напрежение в отношенията със САЩ, след като предупреди американския президент да не си позволява да се среща с тибетския духовен лидер Далай лама, на който Пекин гледа като на бунтовник и сепаратист, предаава агенция "Ройтерс".



Предупреждението дойде броени дни, след като Китай заплаши да наложи санкции на американски компании, които трябва да доставят оръжие на Тайван. Среща Обама – Далай лама не е насрочена, но в медиите вървят спекулации, че двамата ще разговарят по време на визитата на тибетския духовен лидер в САЩ в близките месеци.

"Ако се стигне до среща, Китай ще бъде твърдо против нея", заяви Чжу Вейцун, високопоставен представител на звеното за контрол на религиозните и етническите въпроси към ЦК на китайската компартия. По думите му "подобна среща би била напълно в разрез с международните практики и сериозно ще подкопае основата на китайско-американските отношения".

Казусът е поредният, по който напоследък се натрупва напрежение между най-голямата и третата икономика в света. Предишната гореща точка бе цензурата в интернет, след като "Google” и други американски компании оповестиха преди седмици, че сървърите им са били атакувани от китайски хакери, за да бъде премахнато неудобно според китайските цензори съдържание
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама