НОВИНИ


Станишев зове за национален план за излизане от кризата

22 4967 07.06.2020
Станишев зове за национален план за излизане от кризата
Сергей Станишев БГНЕС

„Всяка страна трябва да представи Национален план за възстановяване от COVID-кризата, който трябва да отговаря на общоевропейските приоритети за модернизация, дигитализация, зелен преход и трябва да има много силен социален аспект“


Това каза в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR президентът на ПЕС Сергей Станишев в коментар за предложения от ЕК възстановителен план за Европа на стойност 750 млрд евро и стъпките, които трябва да предприемат страните-членки, в това число и България.


„Този план ако искаме да е успешен не може да бъде план само на сегашното правителство, приет на едно заседание набързо и представен на ЕК. Този план е отговорност на правителството, но трябва да бъде национално интелектуално усилие, а не усилие на една група хора, пък било то и от МС,“ заяви Станишев в разговор с Милена Милотинова.


Според него в изработването на националния план трябва да бъдат включени експерти, научни среди, политическа опозиция, работодатели, синдикати. „Този план ще се изпълнява не от сегашното правителство, а от следващото, което и да е то. И затова трябва национално съгласие. България винаги е била успешна, когато сме постигали съгласие - така беше и с членството в ЕС,“ заяви Станишев.


„Ситуацията е нестандартна и изисква нестандартни решения,“ заяви Станишев, който призова да се направи национален антикризисен щаб след пандемията.


Според него в момента нямаме достатъчно ясен анализ за засегнатостта на различните сектори, нямаме и ясна прогноза. А прогнозата на ЕС е за над 7% спад в икономиката.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама