ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 4 февруари

0 4055 03.02.2010
Пресата на 4 февруари

Вестниците пишат за Кристалина, която блесна в Брюксел; за еврошамара за заменките на Сергей, царя и Доган; за края на РЗС.



Б. Борисов: Кристалина вдига авторитета на България, цитира Стандарт.

Това, че всички парламентарни групи я аплодираха за нейното слово, е потвърждение, че сме изпратили човек, който ще издигне авторитета на България. Това каза премиерът Бойко Борисов след блестящото представяне и одобрението на Кристалина Георгиева за еврокомисар в Европарламента. Представянето й беше перфектно, посочи премиерът пред БТА. Радвам се, че моите съветници получават такива високи оценки в Европа и в света, заяви още премиерът. Надявам се на нашите противници да е станало ясно, че след всякакомпроматна война срещу ГЕРБ, ние излизаме още по-силни, добави той.

Кристалина блесна в Брюксел, известява Дневен Труд.

Кристалина Георгиева взе триумфално изпита за комисар в Европейския парламент вчера. И... проговори на френски, за да зарадва майка си на 89-ия й рожден ден, който съвпадна с изслушването за еврокомисар. “Ако ме одобрят, ще положа това усилие - да науча френски”, увери майка си от микрофона Кристалина, този път на езика на Виктор Юго. И предизвика бурните аплодисменти на евродепутатите. Ръкоплясканията се чуваха през двойната врата и дебелите стени на залата. Българката респектира изслушалите я парламентарни комисии по развитие, външни работи и околна среда с професионално поведение и познаване на портфейла. И изми срама от представянето на предшественичката й Румяна Желева.

Еврошамар за заменките на Сергей, царя и Доган, информира Дневен Труд.


Брюксел може да ни глоби с 55 млн. евро заради заменките на гори. Ако предназначението на терените е било променено в строителни, санкцията може да скочи до 126 млн. евро. По сигнали от български неправителствени организации, изпратени в Брюксел още през 2008 г., ЕК е проверила първите 15 случая на заменки, подписани от бившия шеф на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков. От Брюксел е било поискано обяснение дали замяната на частни с държавни имоти не се смята за държавна помощ при огромните разлики в цените на имотите, ощетяващи държавата. Това личи от оценките на държавната гора, които са от 0,26 до 7,38 евро/кв. м. А цената на парцелите при промяна на предназначението им е стигнала от 100 до 170 евро на кв. м. На 2 септември и 28 октомври 2008 г. бившият министър Нихат Кабил и Стефан Юруков са изпратили някакъв отговор, който очевидно е незадоволителен за ЕК. Затова сега от ГД "Конкуренция" искат да знаят точно кои от заменките вече са с променен статут от горски в регулирани парцели и на каква цена е станало.

Д-р Тренчев: Бойко да отговаря като царя, съобщава 24 часа.

Основният дефицит в държавата е на почтеност. Защото ако човек е почтен, той търси правилното решение, иначе просто гледа да открадне”,казва в интервю за „24 часа лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Според него сегашните управляващи са значително по-почтени, поне министрите. „Министър-председателят е в деликатно положение, защото няма пълно мнозинство. А край него кръжат изключително печени апаратчици, които изобщо не му желаят доброто. Имам предвид полупартньорите и най-вече любимия ми за целия преход Иван Костов. Всеки провал, гаф на управляващите за него е успех, победа. Той дори не може да прикрие злорадството си и лекичко ги напътва към пързалката, по която иска да ги спусне”, казва още д-р Тренчев. В интервюто той дава съвет на премиера Борисов никога да не бърза с категорични отговори, а да се поучи от Симеон, който казва: "Интересно предложение, ще го обсъдим."

Българската икономика е крехка, скоро няма да е на радарите ни, установява Дневник.

Състоянието на икономиките на три страни на Балканите, включително България, все още е крехко. Това e заключение от годишния доклад за глобалните заплахи за 2010 г., изготвен от шефа на американското разузнаване Денис Блеър и представен във вторник пред специалната комисия в Сената на САЩ. В текста се отправя предупреждение и за валутните бордове в Източна Европа. Блеър е основният съветник по разузнаването на президента Барак Обама и информира висшата администрация, Конгреса и Пентагона. Икономисти, които "Дневник" потърси за мнение, определиха като повърхностно и безпричинно поставянето на България в рисковата група. Според тях чуждите компании няма да обърнат сериозно внимание на доклада, когато взимат инвестиционните си решения.

Чиновници не си плащали глобите към държавата, твърди Новинар.

От началото на следващата седмица започва проверка на служителите на Националната агенция по приходите (НАП) за неплатени глоби към всички държавни институции. Ще бъдат инспектирани всички 7700 чиновници. След анализ на ведомството става ясно, че има хиляди държавни служители, включително и от НАП, които не са си платили глобите. Отговорността са събирането на тези дългове до края на 2009 г. е била на Агенцията за държавни вземания (АДВ), но глобите не са били събирани ефективно. Преобладаващата част от дълговете са за нарушения на Закона за движението по пътищата. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов даде гратисен период до петък - 5 февруари, на служителите си да платят всички свои просрочени глоби по сметките на агенцията.

Дянков обрече "Кремиковци", установява Дума.

Оздравителният план за "Кремиковци" е отхвърлен от финансовия министър Симеон Дянков, съобщи синдикът на комбината Цветан Банков вчера. Без съгласието на министерството планът не може да бъде разгледан на заседанието на кредиторите на дружеството. Такова съгласие няма. Напротив, има изричен отказ, заяви Банков. Той каза, че в този случай съдът трябва да реши допустим ли е или не е допустим планът. Ако не бъде приет оздравителен план, законът предвижда процедура по несъстоятелност на комбината. По-късно вчера стана известно, че още не е получено официално решение на съда за това допустим ли е или не е допустим оздравителният план, за да бъде разгледан от събранието на кредиторите. Очертава се решението да е отрицателно след отхвърлянето му от Дянков, обяви председателят на синдиката "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов. Оздравителният план бе внесен на 30 декември в съда и е изпратен на министъра на финансите. По думите на Павлов това означава, че министър Дянков не е разгледал предложението, защото самият план заедно с приложенията е доста масивен и прочитането му би отнело много време.

Край на РЗС, Димитър Абаджиев зарязва Яне, описва Монитор.

Заместник-председателят на "Ред, законност и справедливост" Димитър Абаджиев напуска партията си. „Да, вярно е, подавам оставка, потвърди пред „Монитор" по телефона от Лондон Абаджиев и уточни, че съображенията му са лични и че няма драма в това."Организационният секретар на РЗС и независим депутат Тодор Великов също потвърди информацията за оттеглянето, но поясни, че поводът е в това, че Абаджиев се налага да работи по проект, който е несъвместим с политиката. В Лондон Абаджиев е направил последен опит да спаси от денонсиране споразумението между английските консерватори и РЗС. Те обаче са били непреклонни и оттеглили подписа си. Според неофициална информация основната причина била, че управляващите консерватори искали добри отношения с ГЕРБ и не можели да приемат опозиционното поведение на Яне. Освен това имало и дипломатически скандал в София, който допълнително налял масло в огъня. Свързвани с РЗС лица били засегнали с изказвания британски дипломати. Не на последно място консерваторите не получили ясен отговор за съмнителни контакти на РЗС по време на парламентарните избори. И сред депутатите на Яне зрее бунт. По време на обиколките му из страната се видя, че редиците им оредяват. Част от неродните му представители са недоволни от напускането на парламента, те смятали, че една консервативна партия трябвало да води друг тип политика вътре в пленарната зала, а не да обикалят из страната и да бунтуват избирателите. Най-малко трима от тях се готвят да напуснат Яне. Изчаквали подходящия момент.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама