БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Плащаме 50 млн.лв. за задължения по Шенген

0 4678 03.02.2010
Плащаме 50 млн.лв. за задължения по Шенген
Вяра Йовева

Правителството реши по бюджетите за 2010 г. на министерствата на вътрешните и на външните работи и на финансите да бъдат предоставени допълнителни бюджетни кредити в размер на 47 904 849 лв.



Средствата са за за изпълнение на задълженията ни по присъединяването към Шенгенското пространство, съобщиха от прес службата на кабинета "Борисов".

С инвестициите ще се укрепи сигурността на външните граници и се гарантира ефективен граничен контрол. Те ще бъдат използвани за развитие на информационните системи и компютърни мрежи, свързани с прилагането на Шенгенското законодателство.

Страната ни, съвместно с Румъния, е декларирала месец март 2011 г. като обща цел за присъединяване към Шенген, където в най-голяма степен се осъществява принципът за свободно движение на хора, при спазване на установения правов ред.

В процеса на подготовката на България за присъединяване са предприети редица законодателни, технически и инфраструктурни мерки. Държавата ни е поела ангажимент и за изграждане на административен капацитет в съответните области, предмет на оценка.

Разработена е и Национална индикативна програма за периода 2007-2009 по Инструмента Шенген. Средствата по него са финансова подкрепа от страна на ЕС на усилията на България за постигане на техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама